Aard Concept

Molins eòlics a la ciutat

Cada vegada serà més habitual trobar energia eòlica en l’àmbit urbà, un interès creixent que promou el desenvolupament de noves turbines eòliques, les anomenades turbines urbanes, que es caracteritzen, principalment, per la seva integració a l’entorn.

Els grans aerogeneradors sobretot tenen cabuda a paratges rurals, que solen estar allunyats de les ciutats i, per tant, cal redissenyar-los i adaptar-los a les zones urbanes. Les turbines eòliques urbanes que s’estan implantant són de petita escala i poden trobar-se integrades en edificis de nova construcció –dissenyats tenint en compte la seva presència–, muntades en edificis ja existents, o bé en espais públics. Un aspecte tècnic que cal tenir en compte a l’hora d’incloure un molí eòlic a la ciutat és la complexitat de les condicions de generació d’energia eòlica, ja que la velocitat del vent és inferior a la que es pot trobar en zones obertes o a les muntanyes. Per altra banda, l’eficiència de les màquines dependrà, per exemple, de la localització de l’edifici, de la seva teulada o dels edificis que hi hagi al seu voltant.

Els molins urbans ofereixen a la tecnologia i al disseny d’aquest camp una oportunitat més per seguir desenvolupant l’energia eòlica, per fer-la adaptable i extensible al major nombre d’entorns possibles.

QR6

Amb 5,5 metres d’alçada i 3,1 metres de diàmetre, la QR6 “ha estat dissenyada per donar resposta a l’increment de la demanda de turbines eòliques que treballin en entorns plens d’edificis, tenint en compte la gent que hi habita”, diuen els dissenyadors de The Quiet Revolution. Les pales es trenen al voltat d’un eix vertical, en comptes d’horitzontal, és compacta i fàcil d’integrar i només consta d’una part mòbil.

QR6 wind turbine

Windspire

Windspire Energy és la creadora de la turbina Windspire, de 9 metres d’alt i 1,2 metres d’ample, un altre exemple d’eix vertical que s’adapta a les zones urbanes, i també a les zones rurals. “És apta per cases, petits negocis i escoles, així com també per a museus, parcs, vinyes o grans edificis comercials”, asseguren des de Windspire Energy.

Windspire

 Dragonfly Invisible Turbine

Aquest és un disseny compacte de Renzo Piano està inspirat en una libèl·lula (de l’anglès “dragonfly”), format per dues aspes i una mini turbina, que pot generar energia a partir de vents de 6,4 km/h. Actualment està sent testejada per ENEL Green Power: “no volem només una mini turbina, sinó que, a més, sigui innovadora, moderna i que no tingui impacte negatiu en el paisatge”.

Dragonfly Invisible Turbine

Aard Concept

El dissenyador Arttu-Matti Immonen ha combinat l’energia eòlica i l’energia solar a les seves turbines, que tant serveixen per zones urbanes com per a entorns rurals. L’Aard Concept està format per vuit mòduls fotovoltaics flexibles que capten els rajos del sol. La seva forma esfèrica permet que els mòduls girin al voltant de l’eix i també produeixi electricitat si bufa el vent.

Aard Concept

Siemens Superstar

Dissenyat per Traxon Technologies i Michael Pendry, la Siemens Superstar està il·luminada per 9.000 llums LED, repartides en tres pales de 30 metres cadascuna. Aquesta obra d’art va funcionar durant l’època nadalenca de l’any 2009: “és un punt de referència de la temporada de Nadal, sinònim d’energies renovables i eficiència energètica”, deia Christian Ude, aleshores alcalde de Munic. La superestrella és símbol dels objectius renovables que la ciutat alemanya es marca per a l’any 2025, un dels quals és abastir-se al 100% amb energies renovables.

Siemens Superstar

Venger Wind

SWG Energy i Venger Wind han instal·lat la teulada amb energia renovable més gran del món, a l’edifici de la Fundació d’Investigació Mèdica d’Oklahoma (OMFR) als Estats Units, que compta amb 18 aerogeneradors de 5,6 metres d’alçada i d’eix vertical. Aquest projecte respon a l’estratègia de sostenibilitat de la OMFR per tal de crear un edifici d’emissions zero. Les turbines són omnidireccionals, disposades per tal de recollir el vent que bufa del nord i del sud, a partir d’una velocitat de 14,2 km/h.

Venger Wind

Strata SE1

L’Strata SE1 és un dels primers edificis del món que incorpora turbines eòliques a la seva estructura. Consta de tres turbines de 9 metres de diàmetre cadascuna, amb capacitat de generar 50 MWh cada any, el que equival a un 8% de l’energia que necessita l’edifici. Des de la seva construcció l’any 2010 ha rebut nombrosos premis per la seva contribució a la sostenibilitat, com el Concrete Society Award (2010) o el City of London Sustainable City Award (2011), entre d’altres.

Strata SE1