L’impacte de la reforma energètica El Punt Avui TV amb Víctor Cusí

Aquest dimarts el programa l’Illa de Robinson d’El Punt Avui TV ha debatut sobre l’impacte que ha tingut la reforma energètica en el model empresarial de les energies renovables. En el debat hi han participat Víctor Cusí, president d’EolicCat; Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat; Jaume Pedrós, responsable d’energies alternatives d’Unió de Pagesos; i Manel Romero, cofundador i director tècnic de SUD Energies Renovables.

El debat ha girat al voltant dels canvis en el model econòmic que ha suposat la reforma del sector per part del Govern espanyol i les possibles solucions que es poden emprendre per pal·liar-ne els efectes negatius.

El president d’EolicCat, Víctor Cusí, ha destacat que malgrat que el sector de les renovables “ha estat punter des del principi i moltes empreses hi han apostat, d’ençà de la reforma hi ha hagut una retallada molt important”. Una opinió que compartida per Manel Romero i Jaume Pedrós, que a més han lamentat la “inseguretat jurídica que suposa per als inversors aquesta nova realitat” que deixa a la corda fluixa “a unes 12.000 famílies d’arreu de Catalunya –unes 80.000 a tot l’Estat-“.

De la seva banda, Pere Torres ha assegurat que aquesta reforma “és estrictament espanyola i no respon a criteris europeus” i que la Generalitat “està donant tot el suport al sector però que malauradament no disposa de competències suficients per modificar el decret”.

Els participants també han coincidit ha destacar que la reforma “perjudica greument el sector” perquè “canvia les regles del joc” sense previ avís, una situació que segons Cusí “capgira totalment l’escenari tant per als projectes existents com per als projectes futurs” perquè sota aquestes premisses es fa molt difícil mantenir la confiança dels inversors en el sector.

Amb tot, el president de l’EolicCat s’ha mostrat convençut que el sector de les renovables, i de l’eòlica en concret, continuen tenint un gran potencial. Ha destacat, però, la necessitat “d’accelerar la tramitació dels projectes per adaptar-los a la nova situació econòmica i buscar llocs on l’eòlica pugui ser més eficient”. En aquest sentit, Cusí ha anunciat que des de l’Associació s’està treballant en un projecte de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per buscar millores en aquesta línia i per aconseguir “canviar la normativa” .

 

Debat sobre l’impacte de la reforma energètica