optimisme estat ànim eòlica | optimismo estado ánimo eólica

L’estat d’ànim de l’energia eòlica a l’Estat: optimisme i confiança en el futur

L’any 2017, els 47.628 GWh generats per l’energia eòlica van representar entre el 18% i el 20% del mix energètic de l’Estat, un senyal de la bona salut actual d’un sector que es prepara per resorgir després de cinc anys sota mínims.  L’eòlica ja va tenir un important impacte sobre l’economia espanyola al 2017: una contribució al PIB estimada de 3.394 milions d’euros. Així ho assenyala l’Estudi Macroeconòmic de l’Impacte del Sector Eòlic a Espanya 2016-2017, el darrer informe publicat per l’Associació Empresarial Eòlica (AEE) que analitza l’evolució d’aquesta indústria entre el 2016  i el 2017.

L’eòlica ja és la segona tecnologia després de la nuclear, i es preveu que mantingui aquesta posició també al 2018.  Tanmateix, segons les dades de l’AEE, l’augment de la potència eòlica al 2016 (38MW) i 2017 (66 MW) va tenir un ritme bastant baix, tot i que encara superior als anys immediatament anteriors. Cal recordar que al 2015 no es va instal·lar ni un sol megawat a tot l’estat.

Bona salut i optimisme

El document mostra l’estat d’ànim del sector eòlic, reanimat i ple d’optimisme. Si fa un parell d’anys el debat girava entorn al nefast impacte de la reforma energètica i el creixement de la indústria estatal cap a l’exterior, ara les mirades estàn totes posades en la capacitat d’adaptació de les empreses del sector, l’auge internacional de les renovables i les oportunitats de futur.

 “Pocs sectors de l’economia espanyola poden estar tan orgullosos de la seva adaptació al canvi com el sector eòlic”, va afirmar la presidenta de l’AEE Rocío Sicre durant l’acte de presentació de l’estudi. I és que un altre dels indicadors destacats a l’informe és la internacionalització. Al 2017 les exportacions netes van ascendir fins als 1.500,4 milions d’euros, una xifra històrica que suposa un 65% de contribució directa al PIB de l’Estat i que situa l’eòlica al costat dels sectors econòmics tradicionalment importants com el del calçat i el del vi.

Positiu per a l’economia, i pel clima

Després de cinc anys sota mínims, en què el sector va patir una important pèrdua de llocs de treball, al 2017, un moment en què les xifres d’atur encara preocupen arreu del territori, el sector eòlic i les indústries relacionades van generar llocs de treball per a 22.578 persones.

A banda de l’impacte positiu sobre l’economia reflectit per totes aquestes dades, l’informe de l’AEE també recull que l’energia eòlica va suposar la mitigació de 25 milions de tones de CO2 anuals, i va evitar la importació de combustibles fòssils per un valor de 1.506 milions d’euros.

Claus de futur de l’energia eòlica

Després de les subhastes del 2016 i del 2017, la indústria eòlica estatal té previst instal·lar 4.600 MW fins al 2020. Segons l’estudi de l’AEE, al 2020 la potència eòlica instal·lada a Espanya assolirà els 28.000 MW.

Però perquè això sigui possible, s’han de complir certs requisits externs al propi sector però que afecten profundament el seu desenvolupament: un marc regulatori estable, esquemes de mercat que promoguin la reactivació de l’activitat industrial, afavorir el repotenciament i l’allargament de la vida dels parcs eòlics més antics, impulsar l’electrificació del territori, i promoure la innovació a la indústria eòlica.

El sector eòlic ha demostrat una gran capacitat d’adaptació durant els darrers anys. Un exemple d’això és la irrupció del sector de fabricants d’estructures d’eòlica marina o offshore, una tecnologia en auge que, com explicàvem al post Els beneficis de l’eòlica marina per a l’economia, segons IRENA, s’espera que creixi considerablement en els propers anys. A Espanya ja es construeix bona part de la tecnologia que està instal·lant-se arreu d’Europa.

El futur és un camí ple d’oportunitats per a l’eòlica estatal. La indústria està preparada, però no pot recórrer sola aquest camí. El suport de les institucions és clau.