Les pales eòliques més grans del món, llestes per equipar la turbina més potent

Les pales eòliques més grans del món, de 107 metres, ja estan llestes per equipar el primer exemplar de la megaturbina Haliade-X de GE Renewable Energy, de 12 MW, la més potent del planeta. Abans que acabi l’any començarà una prova pilot al port de Rotterdam, on ja fa mesos que esperen els quatre mòduls de la torre, fabricats a la planta de GRI Renewables a Sevilla.

L’empresa fabricant LM Wind Power ha mostrat el primer exemplar del model LM 107.0 P, construït a Cherbourg, França, més llarg que un camp de futbol o un Boeing 747. És el primer cop que es posa en funcionament una pala d’aerogenerador de més de 100 metres de longitud.

Aquestes dimensions no només han superat tots els rècords de grandària, sinó que també han suposat el viatge per terra més complex de la indústria fins al moment. A la vora de les platges de Normandia, famoses per haver estat un dels escenaris de la Segona Guerra Mundial, els treballadors de la fàbrica, nova de trinca, de LM Wind Power al port industrial de Cherbourg, estan organitzats en tres torns per construir les pales a base de capes fines de vidre, fibra de carboni, fusta i una resina especial que ho fusiona tot. Des d’allà, es carreguen en vaixells per enviar-les cap al seu destí, el port de Rotterdam.

L’aerogenerador Haliade-X, cinc cops més alt que l’Arc del Triomf de París i amb capacitat per generar un 45% més d’energia que cap altre model actual, portarà la darrera gran revolució al sector de l’energia eòlica marina. Amb només una turbina es podrà proveir energia neta per a unes 16.000 llars, i un parc eòlic de 750 MW cobrirà la demanda de fins a un milió de famílies.

Fa uns mesos, GE Renewable Energy i Vattenfall van signar un acord per fabricar aquestes megaturbines a Europa, tot i que el fabricant, que ha invertit prop de 400 milions per fer realitat aquesta turbina, també ha anunciat plans de traslladar part de la fabricació a la Xina.