Les grans empreses internacionals aposten per les renovables

Les renovables ja no són només terreny de les energètiques. D’un temps ençà empreses de sectors tan diversos com la tecnologia o els mitjans de comunicació també s’han començat a interessar per aquesta font d’energia neta i han apostat per invertir-hi. Gegants de la mida de Google, Apple, Microsoft, Yahoo o Amazon, entre d’altres, ja fa temps que han entrat en el negoci de les renovables.

Tot just fa un parell de mesos Apple anunciava una nova inversió en energies renovables. Aquest cop aportarà 850 milions de dòlars en una immensa planta solar situada a Califòrnia que servirà per abastir el nou Campus de l’empresa. El seu CEO, Tim Cook, explicava orgullós que el gegant tecnològic fa anys que ha decidit emprendre la cursa de les renovables sobretot basant-se en criteris ecològics. No en va, a principis de 2014 Apple es trobava en quarta posició del Top 30 de les companyies tecnològiques i de telecomunicacions de la EPA. Un lloc que s’ha guanyat a pols gràcies a l’ús del cent per cent d’energia neta i renovable en els seus centres de dades.

El cert és però, que a banda d’aquest lloable i important argument, amb aquesta nova maniobra, l’empresa de la poma aconseguirà ampliar el seu potencial econòmic i a més, reduirà substancialment la seva factura energètica a través de l’autoabastiment que aquestes instal·lacions li aportaran.

Per la seva banda, Google anunciava fa uns dies que participaria en el finançament de dos importants projectes basats en energies netes als Estats Units: el parc eòlic Balko, a Oklahoma, -on invertirà 76 milions de dòlars i formarà part d’un grup d’inversors entre els quals hi ha General Electric Capital, Bank of America, Merrill Lynch i Citybank- i la planta fotovoltaica Red Hills, a Utah –on hi invertirà 157 milions de dòlars dels 188 totals i que comptarà amb una potència instal·lada de 104 MW-.

Amb la seva aportació en aquestes dues importantíssimes instal·lacions, el gegant tecnològic reforça de manera contundent la seva aposta per les energies renovables que ja va emprendre fa uns quants anys quan va decidir invertir 300 milions de dòlars en una instal·lació de plaques solars en vivendes particulars. En aquell moment, Google va entrar en aquest negoci de la mà de l’empresa SolarCity, especialitzada en la instal·lació de plaques solars a baix cost. Una inversió que li va reportar no només una font considerable d’energia neta i a cost moderat, sinó que a més a més, també li va permetre diversificar el seu capital.

En total, Google ja ha participat en 19 projectes relacionats amb les energies netes en les quals ha invertit més de 1.500 milions de dòlars. Entre aquests projectes hi destaquen la implantació de quatre plantes fotovoltaiques a gran escala a Califòrnia, una planta termosolar, l’aportació de prop del 40% a la xarxa eòlica Atlantic Wind Connection i la creació dels parcs eòlics Alta Wind Energy Center de 270 MW i Shepherds Flat de 854 MW als Estats Units, entre d’altres.

Ikea i “The Guardian” també amb les renovables

Però no només han entrat en el negoci de les renovables companyies tecnològiques. Empreses d’altres sectors, com ara Ikea o el diari britànic “The Guardian”  també han decidit apostar per les energies netes.

Ikea va anunciar fa uns mesos la seva intenció d’adquirir 55 aerogeneradors al sud dels Estats Units, una inversió que preveu generar 165 MW. Amb aquest moviment la companyia pretén guanyar quota de mercat al país i per aconseguir-ho, aquest parc eòlic suposa un element clau gràcies al seu compromís de produir tanta energia renovable com la que consumeix abans de 2020. L’empresa preveu posar en marxa el subministrament en les properes setmanes i aconseguir que el parc funcioni a ple rendiment de cara a finals d’any.

En la mateixa línia, el diari britànic “The Guardian” anunciava, fa poc més d’una setmana, l’inici del procés de desinversió dels més de 800 milions de lliures esterlines de la seva cartera d’inversions en energies fòssils. Una notícia que més enllà del que és estrictament econòmic, és especialment significativa perquè suposa un abans i un després entre les relacions del mitjà de comunicació i les empreses que tenen com a model de negoci els combustibles fòssils. Amb aquest gest, “The Guardian” es desmarca de la línia anterior i es decanta sense embuts per les energies netes posant-se com a fita principal l’autosuficiència energètica i les emissions zero. Un cas fins el moment inaudit entre els mitjans de comunicació mundials, sovint fortament influenciats pels poders economicopolítics que acostumen a marcar, sota pressions monetàries, l’agenda informativa de diaris, ràdios i televisions en general.