energia eòlica

Les energies renovables cobreixen el 15% de l’energia consumida a Europa

L’objectiu europeu del 2020 en matèria energètica és assolir un 20% d’energia d’origen renovable. Per aconseguir-ho cada país té el seu propi objectiu marcat en funció del punt de partida, el potencial renovable i la seva situació econòmica. Però, com sabem si anem pel bon camí? Des del 2004, Eurostat, l’oficina d’estadístiques de la Unió Europea (UE), publica el percentatge d’energies renovables sobre el consum final d’energia dels diferents estats membres. Aquestes dades són un dels principals indicadors disponibles per realitzar el seguiment de l’estratègia energètica europea.

L’any 2013 les energies renovables van cobrir el 15% del consum d’energia a la UE; un increment considerable respecte el 8,3% del 2004. És més, en aquests deu anys, tretze estats membres han arribat fins i tot a doblar el seu percentatge de renovables.

Suècia, el país més verd

Liderant el canvi cap a un model energètic més sostenible trobem Suècia amb un 52,3%, seguida de Letònia (37,1%), Finlàndia (36,8%) i Àustria (32,6%), mentre que a la part baixa de la taula es situa Luxemburg (3,6%), Malta (3,8%),Països Baixos (4,5%) i el Regne Unit (5,1%). Espanya, amb un 15,4% i a 4,6 punts de complir el seu objectiu, s’ubica al mig de la classificació; lleugerament per damunt de la mitjana, però molt lluny encara del país més verd d’Europa.

Bulgària, Estònia i Suècia es desmarquen de la resta, sent els tres primers en complir l’objectiu que se’ls hi demanava, i tan sols a un 0,5% d’aconseguir-ho destaquen Lituània, Romania i Itàlia. Per contra, els que encara tenen un llarg camí a recórrer són el Regne Unit (a 9,9 punts percentuals del seu objectiu), Països Baixos (a 9,5 pp), França (a 8,8 pp) i Irlanda (a 8,2 pp).

Energies renovables en el transport

La incidència dels combustibles renovables en el transport és un altre sub-indicador per a mesurar la implementació de l’Estratègia Energètica 2020. Aquest objectiu, fixat en un 10%, és comú per a tots els estats membres.

També en aquest apartat, el país escandinau destaca per damunt de tots els altres. Suècia, amb un 16,7% de renovables en el transport, és l’únic que assoleix l’objectiu marcat, mentre que el seu veí, Finlàndia, s’hi acosta amb un 9,9%. La majoria dels 28 estan a mig camí de complir amb Brussel·les, però hi ha tres països que encara tenen molta feina a fer: Estònia (0,2%), Espanya (0,4%) i Portugal (0,7%).