Energia eòlica amèrica llatina | energía eólica américa latina

L’eòlica s’obre pas a l’Amèrica Llatina: l’any passat s’hi van instal·lar 12 GW

Al 2018, l’eòlica va créixer més a l’Amèrica Llatina que als Estats Units i al Canadà junts, segons les últimes dades publicades pel Consell Global d’Energia Eòlica (GWEC). El total del continent americà va ascendir l’any passat a 11,9 GW de nova capacitat instal·lada, una xifra que correspon al 25 % del total mundial, i que assenyala un increment del 12 % respecte al 2017. El continent americà compta actualment amb 135 GW eòlics.   

Sorprenen especialment les dades procedents del Brasil i de Mèxic, on al 2018 es van instal·lar 2 GW i 1 GW de nova capacitat respectivament. Conjuntament, els Estats Units i Canadà van afegir el 10,8% de la nova capacitat eòlica al 2018. Una xifra que es queda per sota del18,7% instal·lat a la sub regió de l’Amèrica Llatina.

Aquestes dades formen part del proper informe estadístic Global Wind Report, la principal publicació  del GWEC y font referent per a la indústria, la versió completa del qual es publicarà a l’abril.

Diferències regionals

A Mèxic, les dades del 2018 assenyalen un nou rècord històric. El país ja ha arribat a la fita dels 5 GW de capacitat eòlica total, tot i que actualment travessa una fase d’incertesa. Fa unes setmanes el govern va cancel·lar la subhasta a llarg termini prevista pel 2019, un gir imprevist que fa posar en dubte la vigència de l’objectiu de cobrir el 35% de la demanda elèctrica amb renovables pel 2024.

Al Brasil, en canvi, els 2 GW eòlics instal·lats al 2018 es van subhastar a un preu mitjà de 22 dòlars per Mwh, segons les dades del GWEC.

Als mercats dels Estats Units i Canadà, considerats els més madurs i competitius en indústria eòlica, destaca l’increment d’adquisicions corporatives durant el 2018. L’estudi també subratlla el ràpid desenvolupament de l’eòlica offshore, especialment als Estats Units, on un significatiu nombre de projectes tenen previst començar els treballs entre el 2020 i el 2025.

L’Amèrica Llatina avança cap a les renovables

En general, les dades publicades pel GWEC assenyalen un prometedor creixement del mercat eòlic a les regions en desenvolupament com l’Amèrica Llatina, l’Àsia sudoriental i l’Àfrica.

Tot i que es preveu que el volum estable seguirà arribant de les regions madures d’Europa i els Estats Units, el desenvolupament del mercat eòlic a aquestes regions es considera molt positiu. A banda dels ja mencionats Brasil i Mèxic, els casos de l’Argentina, on s’esperen més inversions en la cadena de subministraments d’empreses com Nordex i Vestas, o Colòmbia, que acaba de celebrar la seva primera subhasta de renovables, també són dignes de menció.