offshore wind energy

L’eòlica marina s’estén pels mars d’Europa

La setmana passada destacàvem els bons resultats de l’energia eòlica l’any 2014 i avui ho fem de l’eòlica marina, que també ha disposat d’un bon any en aigües europees.

Segons l’informe The European offshore wind industry – key trends and statistics 2014 de l’Associació Europea de l’Energia Eòlica (EWEA en les seves sigles en anglès), l’any passat es van connectar a la xarxa elèctrica europea 408 nous aerogeneradors marins amb una capacitat de generació total de 1.483 MW. D’aquests, el 54’8% els va instal·lar el Regne Unit, encara líder del sector offshore, el 35’7% Alemanya i el 9’5% restant es va posar en servei a Bèlgica.

Amb aquestes incorporacions, la capacitat de generació eòlica marina a Europa arriba ja als 8 GW (8.045 MW per ser més exactes). 74 parcs repartits per 11 estats europeus conformen el mapa eòlic marí al vell continent; un total de 2.488 aerogeneradors girant amb la força del vent que bufa al mar.

European offshore wind energy

European offshore wind energy – The Climate Group

Regne Unit i Alemanya al capdavant

El Regne Unit, amb 4.494 MW, acapara el 55’9% del total de la potència eòlica marina instal·lada a Europa a través de les 1.301 turbines que té en propietat. Durant els darrers tres anys, ha dominat la instal·lació anual de potència eòlica marina, però segons estima l’EWEA aquest 2015 Alemanya posarà en marxa més megawatts que la Gran Bretanya.

El país germànic supera el GW de capacitat de generació en servei i l’Oficina Franco-Alemanya per a les Energies Renovables (DFBEE en les seves sigles en alemany) preveu en un informe recent que a finals del 2015 assoleixi 3.275 MW instal·lats.

Bones perspectives de futur

L’informe de l’EWEA augura dos bons anys per l’eòlica marina a Europa; enguany probablement es superi la potència instal·lada al 2014 i amb 12 projectes en construcció a la capacitat de generació podria augmentar fins els 10 GW. Destaquen dos grans parcs eòlics de l’alemanya RWE que es posaran en servei: Gwynt y Mor (576 MW) situat a la costa gal·lesa i Global Tech-1 (400 MW) en aigües alemanyes del Mar del Nord.

Pel que fa a altres tendències, es confirma que el Mar del Nord continuarà sent la principal localització dels propers projectes offshore europeus. De fet, actualment ja acull el 84’8% dels parcs eòlics en construcció, seguit del Mar Bàltic amb el 10% i l’Oceà Atlàntic amb el 5’1% que resta.

A llarg termini, l’EWEA identifica 26’4 GW concedits d’eòlica marina al continent europeu i assenyala una previsió de 98 GW en projectes més endavant en el futur.