L’eòlica marina, ferma davant la Covid-19

La pandèmia segueix assetjant el planeta i l’ésser humà ha hagut d’aprendre a conviure amb un virus que ha transformat les indústries de tots els sectors a nivell global. Alguns àmbits s’han vist greument afectats per les restriccions higiènico-sanitàries, mentre que n’hi ha d’altres que han sabut fer lluir les seves fortaleses. Aquest és el cas de la indústria eòlica marina.

Hi ha nombrosos exemples que ens indiquen que aquesta indústria gaudeix a dia d’avui d’una salut de ferro i tots ells els podem trobar a l’informe que s’acaba de publicar al World Forum Offshore Wind (Fòrum Global de l’Energia Eòlica Marina), associació integrada per més de quaranta actors de el sector, on es recullen les dades del primer semestre del 2020. Fent una ullada a l’informe, podem observar com el reflex de les xifres indica que el sector ha estat capaç de mantenir-se ferm en temps de Covid, com una palmera que es doblega però aguanta l’huracà.

Entre gener i juny d’aquest 2020, s’han instal·lat 2.500 MW aigües endins, és a dir, pràcticament la mateixa potència que va ser instal·lada durant la primera meitat del passat 2019, quan ningú hagués pogut augurar un escenari de pandèmia mundial.  A més, la potència eòlica instal·lada a l’aigua a dia d’avui ronda els 30.000 megawatts (a mitjans del 2015 no arribava als 10.000) i, en total, hi ha 157 parcs en fase d’operació, dels quals 105 es troben en aigües europees; mig centenar, a Àsia; i dos, als Estats Units.

D’altra banda, el Balanç Eòlic Marí Global del primer semestre del 2020 publicat pel WFO també revela dues claus de futur immediat: La primera és que més de la meitat (fins al 57%) de tota la potència ara mateix en construcció es troba en aigües xineses. La segona és que, a dia d’avui, a Alemanya no hi ha ni un sol projecte en obres, conseqüència -apunten des del fòrum- de canvis reguladors que han resultat disruptius fins al punt de congelar un sector fins fa molt poc temps molt actiu. Així doncs, el sorpasso xinès sembla imminent, que no només va a avançar a Alemanya en potència instal·lada, sinó que també amenaça seriosament el ceptre britànic (ara mateix hi ha al gran país asiàtic 4.600 megawatts de potència en construcció).

L’informe conclou recalcant l’existència dels més de 8.000 megawatts de potència eòlica marina que es troben ara mateix en fase de construcció i assegura que el 2020 està cridat a ser l’any en que la Xina es faci amb el primer lloc del podi offshore global. Sembla ser, doncs, que el gran país asiàtic podria encapçalar la primera posició tant en potència solar fotovoltaica instal·lada com en potència eòlica terrestre instal·lada i també en potència eòlica marina (offshore) instal·lada.