L’eòlica catalana, estatal i global s’ofereix per impulsar l’economia post-COVID

Tant a Catalunya i a l’Estat com a l’àmbit global, la indústria eòlica ha fet un pas endavant per oferir una mà a les institucions en la recuperació econòmica i social posterior a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Catalunya, en desavantatge

A Catalunya, Eoliccat ha fet arribar al govern una proposta en col·laboració amb UNEFCAT per impulsar la recuperació econòmica del territori a través de la promoció de projectes renovables. El pla inclou tres eixos d’acció:  llençar un programa de crèdits tous per promoure projectes renovables, especialment d’autoconsum, i accelerar-ne la tramitació; reactivar de la ponència d’energies renovables aturada per l’estat d’alarma, clau per poder aprofitar la propera convocatòria de subhastes; i crear un fons de compensació territorial per promoure activitats relacionades amb el medi ambient i el desenvolupament local en els territoris on s’instal·lin les noves plantes de generació.

Per cobrir els objectius de renovables del Govern i la Unió Europea, caldrà implantar 4.092,35 MW de nova capacitat eòlica fins a l’any 2030, el que s’estima que requerirà una inversió de 3.965,5 milions en instal·lacions eòliques. Tanmateix, Catalunya va amb retard respecte a altres comunitats autònomes de l’Estat: d’un total de 123 projectes (3.904,5 MW) amb autorització administrativa prèvia i de construcció, sols 6 (168,75 MW) es troben a Catalunya, i cap d’ells ha començat les obres perquè tenen tramitacions pendents.

Un sector estratègic present i futur

L’Asociación Empresarial Eólica (AEE), per la seva banda, ha presentat també un conjunt de mesures per aprofitar les oportunitats que brinda l’energia eòlica per rellançar l’economia a curt i a llarg termini. Al comunicat l’AEE recorda que la indústria del vent, amb 227 fàbriques i el 100% de la cadena de valor a l’Estat, ja és actualment un sector estratègic, que aporta el 0,35% del PIB i dóna feina a 25.000 persones, i pot per tant funcionar com clau estructural i de resiliència per construir «una activitat econòmica resistent en el futur».

La proposta de l’AEE inclou sis mesures de xoc per protegir els llocs de feina i la inversió, i sis mesures estructurals, principalment d’impuls d’un marc normatiu i protocols per fer de la indústria eòlica un sector fort i resilient, capaç de fer front a crisis futures. Per a l’associació estatal, és fonamental que l’executiu materialitzi els objectius establerts al Pla Nacional Integrat (PNI) d’Energia i Clima 2021-2030, eliminant les barreres administratives encara sense resoldre, primer a causa de la inestabilitat política i ara per la pandèmia.  

Auge eòlic arreu del món

A l’àmbit global, un grup d’empreses del sector eòlic d’arreu del món han signat un manifest que, sota el títol ‘L’energia eòlica és clau en la recuperació econòmica mundial’, destaca el paper que, en l’actual context de crisi post-COVID, la indústria pot fer per ajudar els governs a impulsar la recuperació i construir una economia forta en el futur. En aquest sentit, el manifest recorda la capacitat de creació d’ocupació d’una tecnologia de generació d’energia neta en auge, que contribueix a assolir tant la necessària seguretat energètica com els objectius de reducció d’emissions impulsats internacionalment.

Han signat el manifest unes 50 empreses en total, europees (WindEurope) i nord-americanes, i també de països com la Xina, Rússia i l’Índia. També és signatari el Consell Mundial de l’Energia Eòlica (GWEC).