La resiliència del vent: l’eòlica prospera, tot i l’envestida de la pandèmia, i instal·la 71,3 GW el 2020

Malgrat el fort impacte de la crisi econòmica i social generada per la pandèmia de la Covid-19, la indústria eòlica ha resistit bé el 2020 i seguirà creixent els pròxims cinc anys. Així ho confirma el darrer estudi de mercat del GWEC. L’any 2020, s’estima que s’han instal·lat uns 71,3 GW de capacitat d’energia eòlica, el que reflecteix una reducció de només un 6% respecte a les previsions anteriors a la pandèmia, molt lluny de la reducció del 20% que s’esperava. Aquestes xifres són una mostra imbatible de la resiliència del sector al món, impulsat per la competitivitat de costos de l’energia eòlica i la necessitat de reduir les emissions de carboni, i també de la seva gran capacitat per contribuir a la recuperació i la reindustrialització en l’era post-Covid. L’energia eòlica, i en particular la marina, és una tecnologia clau per a la descarbonització i seguirà sent una important font de creixement en la pròxima dècada.


Segons les dades del GWEC, el mercat mundial acumulat d’energia eòlica creixerà a una taxa anual composta del 8,5 % entre el 2020 i el 2024, i s’hi instal·laran 348 GW de nova capacitat, que elevarà la capacitat total d’energia eòlica mundial a gairebé 1.000 GW cap a la fi del 2024. Això representa un augment del 54 % en comparació amb les xifres del 2019. Malgrat que la pandèmia ha forçat l’endarreriment de les dates de finalització d’alguns projectes, s’espera que el 2021 sigui un any rècord per a la indústria eòlica, amb 78 GW de nova capacitat eòlica projectada.


En els pròxims anys, s’estima que els dos principals mercats seguiran sent la Xina i els Estats Units, on s’instal·laran més del 50 % de la capacitat eòlica terrestre agregada entre el 2020 i el 2024. L’informe del GWEC, tanmateix, augmenta o manté també les previsions corresponents a l’energia eòlica terrestre en regions com l’Amèrica Llatina, Amèrica del Nord, Àfrica i Orient Mitjà durant els cinc anys vinents, amb només disminucions menors a Àsia Pacífic i Europa. L’estudi assenyala, a més, que aquestes disminucions no són necessàriament conseqüència de la pandèmia, sinó més aviat un símptoma de problemes reguladors que ja existien abans, com ara els llargs processos per demanar permisos, que estan alentint l’evolució dels projectes.


El sector de l’energia eòlica marina s’ha salvat en gran mesura dels impactes de la crisi de la Covid-19. El GWEC Market Intelligence ha augmentat el seu pronòstic per a l’energia eòlica marina en un 5 % fins als 6.5 GW de noves instal·lacions el 2020, el que converteix l’any passat en un altre any rècord per a la indústria. Fins al 2024, s’espera que s’instal·lin més de 48 GW de nova capacitat d’energia eòlica marina, i altres 157 GW en el període 2025-2030.


Gràcies a la naturalesa localitzada de les cadenes de subministrament d’energia eòlica i a la construcció de projectes, el sector ha seguit generant milers de milions en inversió local i milers de llocs de treball per donar suport a la recuperació econòmica arreu del món. Si volem aprofitar realment el potencial d’aquesta indústria per facilitar una recuperació verda, tanmateix, és fonamental que s’impulsin polítiques energètiques que permetin i garanteixin l’augment continu de les inversions en energies renovables i desincentiven la inversió en les indústries contaminants i no sostenibles dels combustibles fòssils.