La eòlica trepitja els talons a la nuclear

El 2018 ha estat un any fructífer per les energies renovables, en especial per l’eòlica que sembla estar més que capacitada per desbancar la nuclear. Segons confirma l’informe ‘El sistema elèctric espanyol‘, donat a conèixer fa una setmana per la Red Elèctrica d’España (REE), l’any passat, la quota de generació de les renovables sobre el total nacional va registrar un augment de 6,3 punts percentuals respecte a l’exercici anterior, elevant-se fins a un gens menyspreable 38,5%. La principal culpable d’aquesta resurrecció va ser la hidràulica que, farta de sequera, va experimentar un imponent ascens del 84,9% gràcies a les precipitacions que van fer de l’any passat el segon més plujós del segle.

Ara bé, tot i aquesta espectacular remuntada, l’eòlica va ser la font neta que més va aportar a la producció pàtria, en concret un 19% del total, xifra que fa que toqui amb els dits el tron ocupat, encara, per la nuclear que la va superar i va liderar el rànquing amb un 20,4%.

Malgrat el repunt de les ‘energies verdes’, durant el 2018 no ens vam trobar amb una reducció del preu mitjà final de l’energia en el mercat. Ans al contrari, es va encarir un 6,3%. Tot i així, l’increment de les renovables sí que va fer que les emissions de CO2 derivades de l’activitat elèctrica caiguessin un 13,8% respecte a les de l’any anterior. Pel que fa a la capacitat instal·lada, va romandre pràcticament invariable i es va situar en els 104.094 MW. Al tancament del 2018, el 46,7% de la potència nacional corresponia a les fonts netes i el 53,7%, a la resta.

Castella i Lleó, la més ‘verda’

6 de les 17 comunitats autònomes de l’Estat espanyol poden presumir del seu compromís amb les energies no contaminants. La més excel·lent ha estat Castella i Lleó en aconseguir que un 76,8% de la seva producció provingui de les renovables; també encapçala els llistats de potència neta instal·lada (un 78% de les seves centrals són eòliques, solars o hidroelèctriques) i d’aportació regional d’aquestes fonts al total nacional (suma una cinquena part -20,5% -). Així mateix, Navarra (70%), Galícia i Aragó (totes dues amb un 56%), Castella-la Manxa (52%) i la Rioja (51%) van superar el llindar del 50% de generació ‘verd’.