180808_Juliol 2018 onades de calor d’Escandinàvia al Japó_portada

Juliol 2018: onades de calor d’Escandinàvia al Japó

Incendis mortífers a Grècia, onades de calor a Suècia, Noruega, Canadà, Regne Unit… D’Escandinàvia al Japó, les temperatures extremes enregistrades el passat mes de juliol han trencat rècords. A Estocolm, la capital sueca, el juliol del 2018 ja és oficialment el més calorós des que es van començar a enregistrar les temperatures mensuals al 1756. Segons la comunitat científica, aquestes situacions climàtiques estan previstes i formen part dels escenaris provocats pel canvi climàtic.

Un estiu dramàtic

Aquest estiu, l’excessiva calor ha deixat nombroses escenes dramàtiques arreu de l’Hemisferi Nord. Al Japó, milers de persones van ingressar als hospitals degut a cops de calor i a finals de juliol es va declarar oficialment una situació de desastre natural. El Centre Hidrometeorològic de Rússia va enregistrar temperatures excepcionalment elevades a Sibèria al juliol, on l’Organització Mundial de Meteorologia (OMM) ja va advertir al juny que distintes localitats estaven assolint temperatures de fins als 40 ºC i patint grans incendis forestals. A Suècia, l’onada de calor també ha provocat incendis forestals que han arribat fins a les zones gelades del cercle polar àrtic, i almenys 74 persones han mort en els focs de Grècia.

Termòmetres per sobre i per sota

Per il•lustrar aquesta situació, la BBC ha publicat un gràfic elaborat a partir de les dades del Servei Copèrnic sobre Canvi Climàtic. El color roig assenyala les zones on les temperatures han sobrepassat la mitjana regional per al període 1981-2010, mentre que el blau marca els llocs on les temperatures han estat per sota de la mitjana.

Si observem el mapa, veiem que també altres regions, com el sud de Califòrnia, Algèria, o els voltants del Mar Caspi, també han experimentat temperatures molt per sobre del que era habitual en aquesta època de l’any, i a Oman, els termòmetres van marcar gairebé 43 ºC la nit més fresca.

180808_Juliol 2018 onades de calor d’Escandinàvia al Japó_BBC1

Tanmateix, en algunes parts del sud d’Europa, com Espanya i Portugal, els termòmetres es van mantenir per sota del que sol ser habitual al mes de juliol.

180808_Juliol 2018 onades de calor d’Escandinàvia al Japó_BBC2

Aquest és el cas també de les regions més al sud de l’Amèrica del Sud.

El juliol del 2018 passarà a la història com un dels més calorosos mai viscuts a Europa, però de moment i amb les dades a la mà, el juliol més caloròs del qual tenim dades continua essent el de l’any 2010, quan es van enregistrar temperatures dos graus per sobre de la mitjana.