Parc eòlic Alta Anoia

Jornada EolicCat “L’eòlica que ve: perspectives de l’energia eòlica al món 2020 – 2030”

L’energia eòlica s’ha convertit en un pilar dels sistemes energètics en molts països i ja se la reconeix com una font fiable i assequible d’electricitat. Té el potencial de convertir-se en la columna vertebral d’un futur subministrament global d’electricitat autòctona, neta, renovable i inesgotable.

Des de l’Associació Eòlica de Catalunya (EolicCat) us convidem a la Jornada “L’eòlica que ve: perspectives de l’energia eòlica al món 2020 – 2030”, que tindrà lloc el proper 2 de desembre a l’Auditori del Banc Sabadell de Barcelona.

El bon ritme del sector eòlic

L’any passat, la capacitat de generació d’electricitat eòlica global va arribar a 371,6 GW, comparat amb 319 GW el 2013 i 282,8 GW el 2012. A 30/6/2015 assolia 392,9 GW, després d’haver-ne afegit 21,7 GW els primers sis mesos de l’any. Aquest increment és substancialment més gran que l’enregistrat els primers semestres de 2014 i 2013, quan s’hi van afegir 17,6 GW i 13,9 GW, respectivament.

Si en tot l’any 2014 es van instal·lar 52,6 GW arreu del món, l’actual progressió indica que enguany es podrien superar els 60 GW. El 2014 l’energia eòlica va contribuir amb 800 TWh a la cobertura de la demanda mundial d’electricitat, més del 4%, una participació que comença a ser substancial. Al món ja hi ha 105 països que utilitzen l’energia eòlica per generar electricitat. El darrer en incorporar-se a la llista és Samoa, un petit estat insular que té l’objectiu de subministrar-se només amb fonts d’energia renovables l’any 2017.

L’any 2014 un total de 52 països han posat en servei nous aerogeneradors, comparat amb 46 l’any 2013. La facturació econòmica mundial en el sector eòlic va arribar a 86.000 milions d’euros el 2014, comparat amb els 68.000 milions el 2013 i el 2012 i 56.000 milions l’any 2011.

Factors d’impacte per a l’eòlica

L’Associació Mundial de l’Energia Eòlica (WWEA, en les sigles en anglès) identifica sis factors principals que tindran un impacte decisiu en les perspectives de l’energia eòlica a mitjà i llarg termini:

  1. El debat en curs sobre el canvi climàtic i com desenvolupar solucions energètiques lliures d’emissions que eventualment puguin conduir a un subministrament d’energia 100% renovable a nivell mundial.
  2. L’esgotament dels combustibles fòssils especialment reflectit en els preus fluctuants del petroli i del gas que, en particular, representen un gran desafiament per als països en desenvolupament.
  3. Un nombre creixent de comunitats locals, regions i països que estan demostrant que a la pràctica és possible un subministrament d’energia 100% renovable.
  4. L’augment de la conscienciació sobre els riscos i els alts costos relacionats amb la utilització de l’energia nuclear, impulsats pels informes sobre el desastre nuclear a Fukushima, juntament amb els últims informes dels sobre-costos dels nous projectes nuclears a Finlàndia, França i Regne Unit.
  5. La consciència cada vegada més gran respecte a les potencialitats i les contribucions reals del vent i altres fonts d’energia renovables a un subministrament d’energia que és econòmica, social, així com ecològicament sostenible.
  6. Altres millores en la l’energia eòlica i tecnologies relacionades, incloent l’estabilitat de la xarxa elèctrica, el backup i les solucions d’emmagatzematge d’electricitat.

L’acceptació social de l’eòlica

Una altra qüestió clau per a les perspectives de l’energia eòlica és l’acceptació social. Estudis realitzats a Escòcia, Alemanya, EUA i Austràlia suggereixen que l’acceptació social és significativament més gran en el cas dels parcs eòlics en que la comunitat local participa en la propietat.

Òbviament, en aquests casos l’oposició a l’energia eòlica també és significativament menor i els arguments incomprensibles contra l’energia eòlica vinculats a problemes de salut no juguen un paper rellevant en el debat públic.

Els responsables polítics han de treure les conclusions correctes d’aquests resultats i introduir una legislació que afavoreixi la participació de la comunitat en la propietat dels projectes de parcs eòlics, tal com ja s’ha fet als països més avançats en el desplegament de la tecnologia eòlica. Dinamarca és un exemple a seguir.

Previsió 2020

Tot i la necessitat de reforçar les polítiques nacionals i internacionals per accelerar el desplegament de l’energia eòlica, és evident que existeix un fort desig inversor global en energia eòlica i hi ha molts projectes estan en planificació, tramitació i desenvolupament.

S’espera un creixement substancial de la capacitat de generació eòlica a la Xina, Índia, Europa i Amèrica del Nord. També es preveuen altes taxes de creixement en diversos països d’Amèrica Llatina, en particular al Brasil, així com en els nous mercats d’Àsia i Europa de l’Est. En el mitjà termini, alguns dels països africans veuran grans inversions, sobretot en el nord d’Àfrica, però també a Sud-àfrica.

Sobre la base de les actuals taxes de creixement, la WWEA ha revisat les futures expectatives de la capacitat eòlica mundial:

– En el primer semestre de l’any 2017, s’espera que la capacitat mundial superar els 500 GW.

– L’any 2020 s’arribaria a 700 GW.

– L’any 2030 seria possible arribar a 2.000 GW de capacitat de generació eòlica global, segons la darrera estimació del Global Wind Energy Council (GWEC).

Jornada EolicCat

La jornada “L’eòlica que ve: perspectives de l’energia eòlica al món 2020 – 2030” del dia 2 de desembre a Barcelona comptarà amb la participació de Ferran Tarradellas, director de la representació de la UE a Catalunya i Balears; Piet Holtrop, soci de Holtrop S.L.P Transaction & Business Law; Heikki Willstedt, director de polítiques energètiques de la Asociación Empresarial Eòlica (AEE); Joan Perdigó, soci de Tornos Abogados; Agustí Sugranyes, president del Parc Eòlic Alta Anoia SL; així com del president d’EolicCat i director general de Normawind, Victor Cusí.

 

Programa Jornada EolicCat

Programa Jornada EolicCat

 

L’assistència a la jornada “L’eòlica que ve” és gratuïta, però cal inscriure’s per correu electrònic a jornades@eoliccat.net. Les inscripcions s’atendran per ordre de recepció.

Podeu descarregar el programa sencer aquí: “L’eòlica que ve”