180124_portada_interactivitat_interactividad

Interactivitat aplicada a les energies renovables

Enmig de l’era Internet i multimèdia cada vegada es creen més eines que promouen la interactivitat per a tots els àmbits del coneixement, en aquest cas les energies renovables, el canvi climàtic i el medi ambient no es queden enrere. En aquest article recollim algunes de les iniciatives més destacades com ara quant a medició d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i gasos contaminants o producció d’energia dels molins de vent o de les plaques fotovoltaiques.

Electricitymap: emissions de CO2 en directe

Electricitymap és una iniciativa que ens mostra en temps real les emissions de gasos contaminants de cada país a l’hora que recull les dades de les fonts d’electricitat. Aquest mapa interactiu distingeix, segons diferents colors, les emissions de molts països del món.

  • Les zones de verd representen les regions que s’abasteixen d’una energia neta. Aquests països solen ser els escandinaus, que compten amb polítiques molt favorables a la implantació i ús de les energies renovables.
  • Les zones grogues són les que consumeixen combustibles fòssils per sobre dels nivells aconsellables, però sense sobrepassar els nivells màxims.
  • Les zones de negre són les que s’abasteixen de carbó per cobrir la seva demanda elèctrica.

Però no només ens mostra colors… També ofereix dades com la direcció del vent o el preu de l’electricitat que es compra i ven.

 interactivitat

Repowermap, informació local al detall

En aquest cas, la iniciativa Repowermap fomenta les energies renovables i l’eficiència energètica per mitjà de la recopilació de dades de consum d’energia neta a nivell local. Es tracta d’un mapa que recull informació sobre les instal·lacions que se serveixen de renovables. D’on més informació s’ha aconseguit és de països com Àustria, Bèlgica, Bulgària, Finlàndia, França, Alemanya, Itàlia o Polònia.

En aquest projecte, que compta amb el suport de la UE, hi col·labora una xarxa important d’organitzacions i autoritats que pretenen donar impuls al mapa i a que tothom, arreu d’Europa i del món ho implementi amb les seves dades.

interactivitat

Daily Wind: conèixer detalls sobre la producció eòlica a Europa

L’aplicació Daily Wind, creada per Wind Europe, permet conèixer tota la informació sobre la producció de l’energia eòlica arreu d’Europa. Les dades s’actualitzen diàriament i ofereixen informació com ara: dades de generació offshore i de generació onshore, la penetració eòlica en la generació elèctrica europea, el nombre de cases que s’abasteixen gràcies a aquesta energia, entre d’altres. Com s’observa, en aquest mapa també s’aprecia la penetració eòlica segons el país.

interactivitat

GreenByte i l’evolució de l’energia eòlica

En aquest cas es tracta d’una iniciativa del Global Energy Council amb la col·laboració de l’empresa Greenbyte. Aquesta eina interactiva permet veure l’evolució de l’energia eòlica al món des de principis dels anys 80 –quan es va iniciar la construcció dels parcs eòlics moderns-.

El mapa ens mostra la potència instal·lada a cada país en el moment actual i també la potència instal·lada acumulada a nivell mundial. Navegant per sobre de cada país es presenta la potència instal·lada amb opció de mostrar tot l’històric per anys.

interactivitat

Global Solar Atlas, com conèixer el potencial de producció solar

L’eina llançada pel Banc Mundial i Aliança Solar Internacional, el Global Solar Atlas, permet conèixer quin és el potencial de producció d’energia fotovoltaica en diferents parts del món. Aquesta aplicació d’alta resolució ha estat ideada per a inversors i legisladors per tal que puguin identificar a quines zones hi rau un major potencial per a la instal·lació de plataformes fotovoltaiques.

Aquesta gran base de dades acumula més de 20 anys de recollida de dades via satèl·lit que s’han pogut validar amb mesures de camps per mitjà de mesuradors de radiació solar.

interactivitat