innovacions en tecnologia eolica innovaciones

Innovacions en tecnologia eòlica

Durant els darrers anys, els avenços en tecnologia eòlica s’han centrat en la sofisticació dels aerogeneradors per fer-los més adaptables a diferents condicions meteorològiques i augmentar-ne la seva productivitat. També s’han tingut en compte aspectes de disseny per facilitar-ne el seu muntatge i fer-los més accessibles per al seu manteniment.

Les avantatges i els números de l’eòlica segueixen cridant l’atenció al sector de la innovació i la tecnologia i estan sorgint nous projectes, alguns ja en funcionament, que estan aportant millores significatives en la generació d’energia.

Pales més grans i articulades

Un dels aspectes en els que s’està treballant per augmentar la potència dels aerogeneradors  és la grandària de les pales. Una de les propostes més recents és la presentada per investigadors de la Universitat de Virgínia i el Laboratori Nacional de Sandia, als Estats Units, que estan treballant en una pala de 200 metres de llarg que podria fer possible la creació de turbines de 50 MW, el que suposaria un augment substancial en comparació amb la potència actual que es situa aproximadament en 2 MW en pales de fins a 80 metres de llarg.

L’ampliació de la mida de les pales té un motiu clarament econòmic, ja que com més diàmetre té el rotor més energia pot generar un aerogenerador, és a dir, com més llargues siguin les pales més es reduirà el cost de l’electricitat.

El gran repte per a la col·locació d’aquestes grans pales és de caire logístic: com transportar les pales fins a les instal·lacions i com construir les torres eòliques amb unes grues d’alçada insuficient? Tot i això ja hi ha empreses que dediquen els seus esforços a innovar en aquest àmbit per tal de poder construir torres de fins a 400 metres, com ara les “grues trepadores”.

A banda de pales més grans, s’està desenvolupant un altre concepte, el d’Eric Loth, enginyer mecànic i aeronàutic, que aposta per articular les pales el que permetria que es pleguessin segons la força del vent: en condicions òptimes es mantindrien obertes i es tancarien en casos de vent extrem.

Màxima eficiència amb poc vent

Un altre dels aspectes que es pretén millorar és l’aprofitament de vent mitjà i baix en zones on les condicions no són òptimes per al desenvolupament de l’energia eòlica. Una de les empreses pioneres en aquest àmbit és Siemens, que en el darrer any ha desenvolupat un aerogenerador amb un rotor de 120 metres i unes pales de 59 metres de llarg. Tant les pales, de pes reduït en comparació amb els models convencionals, com el tren de potència estan optimitzats per a generar la màxima energia en condicions de vents poc favorables. Aquestes màquines obtenen bons resultats quant a rendibilitat i també quant a reducció del preu anivellat de l’energia. A més, en els nous dissenys es busca una millor accessibilitat als components clau, com ara l’accés a l’estació meteorològica des de l’interior de la gòndola.

Imans per augmentar la potència

Els avenços en l’àmbit de la tecnologia eòlica estan enfocats, sobretot, a millorar la capacitat de produir energia i, en aquest sentit, una opció són els imans. L’aerogenerador Haliade, desenvolupat per Alstom Wind, és el primer que compta amb imans permanents, 6 MW i unes pales de 73,5 metres de llargada. El sistema de que disposen és d’accionament directe i té menys components, el que incrementa la fiabilitat de l’equip i també la seva eficiència energètica, ja que pot produir fins a un 15% més d’electricitat que altres turbines de la seva generació, arribant a abastir 5.000 llars. Aquestes màquines, pensades per ser instal·lades en parcs eòlics marins, ja formen part de tres parcs francesos (Saint-Nazaire, Courseulles-sur-Mer i Fécamp) i properament seran instal·lades al primer parc eòlic marí dels Estats Units, a Block Island.