Hornsea One: el parc eòlic marí més gran del món ja gira

Cinquanta molins, cadascun de 7 megawats, ja fan girar les seves aspes 120 kilòmetres mar endins des de la costa de Grimsby, al Regne Unit. Poc més d’un any després de començar les obres de construcció, el parc Hornsea One, al Mar del Nord, s’ha convertit en el parc eòlic marí més allunyat de la costa fins ara i que quan acabi la construcció serà el més gran del món.

Tot i trobar-se encara en la seva primera fase de desenvolupament, es calcula que els aerogeneradors del parc ja tenen capacitat de generació suficient per cobrir amb energia neta una demanda corresponent a 287.000 llars. Quan es completi, a principis del 2020, el projecte comptarà amb 174 turbines, que abastiran al voltant d’un milió de llars. Les xifres són descomunals: el parc comptarà amb una capacitat de 1,2 gigawats, una xifra que dobla la del major parc eòlic marí actual, el de Walney Extension, també al Regne Unit.sa.cat/cerca.html?search=alimentació

Repte logístic

Resultat d’una joint venture entre Ørsted i Global Infrastructure Partners, el parc ha ubicat les seves turbines, totes de Siemens Gamesa, a la regió d’Humber, una zona d’aigües obertes amb bones condicions de vent. La distància de la costa, tanmateix, suposa un repte d’enginyeria i logística sense precedents.

Per poder operar el parc, els equips de manteniment han de fer torns de quatre setmanes, durant les quals resideixen al parc. De moment s’han establert dos torns, cadascun amb 32 treballadors, responsables de fer funcionar les turbines ininterrompudament, 24 hores al dia durant els set dies de la setmana all llarg dels 25 anys de vida útil del parc.

Hem hagut de pensar de manera creativa i trobar noves formes de treballar per superar els reptes logístics i tècnics d’operar una enorme central elèctrica a 120 km de la costa”, ha confessat David Coussens, subdirector operatiu del parc, segons recull  la revista especializada Offshore Wind.

Regne Unit, epicentre de l’eòlica offshore

Hornsea One és també un exemple de la forta aposta del Regne Unit per l’energia eòlica marina. Un informe recent de Wind Europe indica que el país compta ja amb 8,2 GW d’eòlica marina, una xifra que correspon al 44% de la capacitat eòlica marina total d’Europa. Els Estats Units, per posar un exemple, només en té 0,03 GW.

Tot i que altres països com Holanda, Bèlgica, Alemanya i els països escandinaus també estan aprofitant el potencial eòlic del Mar del Nord, actualment el Regne Unit és el que més profit n’està traient.