Hidrogen per emmagatzemar el vent_hidrogeno para almacenar el viento

L’hidrogen i el seu potencial per emmagatzemar el vent

“L’ hidrogen és una font d’energia neta i amb fort potencial, que pot exercir un paper fonamental en la transició cap a un sistema d’energia net i amb un baix contingut en carboni”. Amb aquestes paraules es va presentar durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos del passat gener el nou «Consell de l’Hidrogen», una iniciativa que uneix a tretze multinacionals dels àmbits de l’energia, el transport i la indústria amb l’objectiu de promoure el paper de l’hidrogen en l’actual transició cap a les energies renovables i l’economia descarbonitzada.

L’hidrogen no és només un vector energètic alternatiu als combustibles fòssils explorat en sectors com la mobilitat i la indústria, sinó que també té potencial per aportar solucions en l’àmbit de l’emmagatzemament d’energia elèctrica. Com ja vam explicar al post Emmagatzemar l’energia: el gran repte de les renovables, l’emmagatzemament és la clau que permetrà acabar amb la variabilitat en la generació, facilitar la penetració massiva de les renovables al mix elèctric i complir amb els acords del clima signats a París.

Hidrogen i renovables

L’hidrogen pot generar-se a partir de l’electròlisi de l‘aigua, un procés que consisteix a separar els components químics de l’aigua (H₂O) per obtenir l’element. Per provocar aquesta reacció, es pot utilitzar qualsevol tipus d’energia, incloses per descomptat les renovables. D’aquesta manera, es podrien utilitzar els excedents d’electricitat generats per les indústries eòlica i solar, de difícil emmagatzemament, per produir hidrogen, que es pot emmagatzemar i transportar, de manera sostenible i neta.

Així doncs, els vehicles de pila de combustible d’hidrogen, ja en el mercat, suposen una alternativa elèctrica als combustibles fòssils amb el benefici afegit que el seu combustible és alhora una solució d’emmagatzemament i transport de l’electricitat d’origen renovable.

L’Aragó: nucli de la recerca europea

Contenidors tecnològics per a l’emmagatzemament i transport d’hidrogen que s’exporten a tot el món, una planta pilot que emmagatzema energia solar en forma de hidrogen per utilitzar-la en el sector de la viticultura… Són alguns dels projectes que s’estan portant endavant a l’Aragó, única comunitat autònoma de l’Estat que participa en la iniciativa publicoprivada de la Comissió Europea Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking.

Un altre exemple és la col·laboració en aquest terreny de l’Aragó i Escòcia, el màxim exponent de la qual és el projecte BIG HIT (Building Innovative Green Hydrogen Systems in an Isolated Territory: a pilot for Europe), hereu de l’anterior Surf ‘n’ Turf. Coordinat per la Fundació de l’Hidrogen d’Aragó i amb un pressupost de 10,9 milions d’euros , compta amb 12 participants de 6 països europeus que treballen conjuntament per desenvolupar una infraestructura a les Illes Orkney d’Escòcia capaç de produir, emmagatzemar i distribuir hidrogen per abastir energèticament les illes a partir de fonts renovables, en especial l’eòlica o la força de les marees.

Veurem realment emergir l’hidrogen com a part d’un nou sistema energètic renovable? S’hi està treballant de valent, però com amb altres tecnologies renovables i tota nova infraestructura, el seu nivell de complexitat requereix d’un adequat suport polític per esdevenir una part real del mix energètic, que pugui contribuir a la transició energètica i a la lluita urgent contra el canvi climàtic.