Fita eòlica: el viatge de 156 pales d’aerogenerador de la Xina a Ferrol en un sol vaixell

Un enorme vaixell del grup United Heavy Lift ha estat l’escollit per a la gran fita de transportar 156 pales pel model d’aerogenerador V120 de Vestas, presentat al 2017, des de Dafeng (Xina), fins al port espanyol de Ferrol. Tot un rècord que la indústria eòlica ha seguit amb curiositat, ja que es tracta de la primera vegada que es transporta d’un sol cop una quantitat tan gran de pales.

Només la coberta del vaixell, sobre la qual les pales han travessat el planeta en una impressionant pila de cinc altures, té la mateixa mida que un camp de futbol. L’embarcació, batejada com Zhi Xian Zhi Xing, és la més gran dins de la seva categoria i compta amb un espai de càrrega de 6.000 metres quadrats. Cada peça transportada mesura 59 metres de llarg, i totes juntes suposen una càrrega de 1.638 tones. Tal i com ha explicat l’empresa, les pales estan destinades a equipar 52 aerogeneradors, que s’instal·laran a diversos parcs eòlics europeus.

Amb aquestes dimensions, no és difícil imaginar el repte logístic que suposa aquesta operació, tant en termes de trasllat com de planificació i fabricació. Degut a la grandària dels components, la indústria eòlica sol evitar treballar amb stock. Es necessiten doncs esforços més grans de coordinació per poder reunir la càrrega al port d’origen, al qual les pales deuen haver arribar per carretera. Un cop al port d’arribada, la càrrega ha de moure’s ràpid, de nou per carretera o potser en un nou vaixell, cap al seu destí final.

Vestas ha publicat un impactant vídeo amb imatges de l’operació, acompanyades d’una èpica música de fons. No és per a menys.