Set exemples reals que confirmen que una xarxa 100% renovable és possible

Segons dades recollides per l’Administració de la Informació Energètica d’Estats Units (AIEE), hi ha set països del món que ja tenen quasi el 100% d’energia renovable per fer front a les necessitats del territori. En aquest article repassem les característiques principals que els fan ser els més avançats en l’ús d’energies netes, i quines són les energies que utilitzen:

  1. Islàndia, 100% entre l’energia hidràulica i la geotèrmica

Islàndia és el primer país del món en consum energètic per càpita, amb 194,2 MW/hora (són quasi set vegades més que Espanya!) però això no implica que no es doni importància a la generació d’energia neta. De fet, els seus 350.000 habitants consumeixen energia que prové, pràcticament el 100%, d’energia sostenible i no contaminant.

Planta geotermal a Islàndia

El 75% de la generació d’energia és hidroelèctrica, i el 25% restant és energia geotèrmica. Només el transport utilitza, encara, combustibles fòssils a gran escala. D’aquesta manera, 9 de cada 10 habitatges utilitzen energia geotèrmica del subsòl per escalfar-se, la mateixa que juntament amb la hidroelèctrica també alimenta a totes les indústries i centres del país.

  1. Paraguai, 100% substituint la biomassa

Amb un 99,4% d’energia renovable, Paraguai es posiciona com un dels països més verds a nivell mundial, i un dels més avançats d’Amèrica Llatina, ja que des de molt lluny el segueixen Brasil (14,5%), Colòmbia (13%) i Uruguai (10,3%).

Central hidràulica de Itaipú, a Paraguai

Les energies renovables, sobretot gràcies a l’energia hidràulica extreta de les preses Itaipú, compartida amb Brasil, i Yacyretá, amb Argentina – són la principal forma d’obtenció d’energia pel país sud-americà, després que aquestes es postulessin com a substitutes de l’energia biomassa al país.

  1. Costa Rica, un 98% d’ús d’energia renovable durable

El 98% de l’energia que es va consumir el 2016, i per segon any consecutiu, va provenir de fonts d’energia completament renovable i sostenible. L’ús de les energies renovables està repartit en diferents tipologies: hidroelèctrica (74,39%), la geotèrmica (12,43%), l’eòlica (10,65%), la biomassa (0,73%) i els panells solars (0,01%).

Planta d’energia solar a Costa Rica

De fet, el 17 de juny de 2016 va ser l’últim dia que el país va recórrer a l’ús d’energia tèrmica i aquell dia va representar un 0,27% de la producció elèctrica nacional. Des de fa dos anys, per tant, ja no s’utilitzen hidrocarburs per generar electricitat en el país!

  1. Noruega i el seu potencial hidràulic

Noruega és el primer país europeu productor d’energia hidràulica, per davant de Suècia i Àustria, augmentant així la producció un 17% entre 2011 i 2012. Produeix quasi la totalitat de les seves necessitats, un 98,5%, amb energia de fonts renovables gràcies a aquest potencial.

Vista del paisatge natural de Noruega

  1. Àustria: 80% d’energia renovable gràcies a l’autoconsum solar

Àustria té com a objectiu per al 2030 ser un país 100% i és un dels que està treballant en la bona direcció. Una de les mesures que més efecte té quant al compliment d’aquests objectius és la creació d’un programa d’autoconsum que preveu la instal·lació de 100.000 sistemes fotovoltaics solars i d’emmagatzematge. Des de l’associació PVA (Photovoltaic Austria) es mostren esperançats amb aquesta proposta, ja que facilita la construcció de projectes comunitaris.

Panells solars a Àustria

Cal destacar que des del Ministeri de Medi Ambient s’ha afirmat que s’eliminarà l’impost per a l’autoconsum, una mesura que han qualificat “d’impost absurd”. Aquestes mesures, juntament amb l’aposta per la biomassa que fa dècades que es va implantar, faran d’Àustria un exemple d’èxit renovable.

  1. Brasil: les polítiques energètiques l’acosten al 75% renovable

Brasil està duent a terme grans esforços per a la promoció del potencial solar i eòlic del país per tal de combatre el canvi climàtic i complir amb l’Acord de París. Si bé és un país que ja basa el 70% de la seva producció elèctrica gràcies a les preses hidroelèctriques, ara volen fer un canvi de rumb. Quin és el motiu principal? L’impacte medi ambiental que aquesta explotació té sobre els rius.

Presa hidroelèctrica a Brasil

Tot plegat ha fet repensar el potencial de les energies solar i eòlica. L’energia solar es promociona gràcies als incentius públics que permeten als ciutadans instal·lar panells a les cases. Per altra banda, l’eòlica compta ja amb 13 GW gràcies als més de 500 parcs eòlics instal·lats que aprofiten els vents de l’Atlàntic.

  1. Dinamarca, objectiu comú al Parlament: del 70% renovable actual al 100% al 2030

 El passat mes de juny el Parlament danès va marcar l’objectiu 100% renovable per al 2030, una fita insòlita donat el consens que va generar al voltant de la proposta. I per si això fos poc, per al 2050 es marquen esdevenir totalment independents en matèria energètica.

Parc eòlic marí a Dinamarca

De fet, Dinamarca és un país que va arrencar la seva aposta per les renovables a finals dels 70, quan van començar a instal·lar parcs eòlics, una energia que l’any passat va suposar el 43,6% de la generació elèctrica del país. A més, ara s’opta per la reducció del número de d’aerogeneradors per fer-los més grans i eficients, així com la instal·lació d’eòlica offshore.