Podrem evitar que la temperatura global del planeta augmenti?

És una pregunta difícil de respondre però… Les dades ens fan pensar que anem pel bon camí! Segons l’estudi de seguiment anual de les energies netes  “Tracking Clean Energy Progress 2017” de l’AIE, l’Agència Internacional de l’Energia (IEA, en anglès) l’energia eòlica, l’energia fotovoltaica i l’emmagatzemament de l’electricitat i l’electrificació dels vehicles estan ben encaminats de cara a aconseguir un escenari optimista (objectiu 2DS) per l’any 2025 i evitar que la temperatura del planeta augmenti per sobre dels 2ºC. Quines són les fites a aconseguir?

Energies renovables: es necessiten 20 GW de capacitat

El desplegament de les renovables que s’està fent a nivell mundial està ben encaminat però tal i com adverteix l’AIE caldran 20 GW addicionals de capacitat per l’any 2025 i que la tendència de creixement no s’aturi.

Quant a energia fotovoltaica, la AIE reclama un creixement en la generació de 2,5 vegades, mentre que en el cas de l’energia eòlica es xifra en 1,7 fins a l’any 2020.

Cal apostar per l’emmagatzematge

Un altre aspecte clau serà l’ emmagatzematge, que també està registrant unes xifres positives i és que l’any passat el desplegament de l’emmagatzemament va arribar als 930 MW.

Aquest àmbit serà de vital importància a l’hora impulsar la sostenibilitat i ja hi ha hagut grans aliances a nivell mundial per avançar en aquest camp, com Fluence, de Siemens i AES Corp, que ja està treballant en el mercat de l’emmagatzematge i investigant en la reducció de costos de les bateries.

Hi ha altres avenços que no tenen gaire a veure amb aquests exemples, com el cas de les bateries impreses, de Printed Energy, que estan impreses en material adhesiu adaptable, no tòxic i no inflamable però que encara tenen problemes per oferir una càrrega eficient.

La mobilitat elèctrica, el gran i esperat canvi

Les dades de 2016 van establir un nou rècord, i és que es van vendre més de 750.000 vehicles elèctrics endollables arreu del món, assolint la xifra dels 2 milions d’unitats en circulació.

A Espanya les ventes van créixer un 49,4% l’any passat però encara hi ha marge de millora quant a infraestructura, ja que només hi ha 260 punts de càrrega ràpida, mentre que faria falta un punt de càrrega cada 50 km per poder garantir viatges sense preocupacions.

Pel que fa a Catalunya, la Generalitat, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), el passat febrer va  obrir una convocatòria d’ajuts per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega per al vehicle elèctric, amb l’objectiu d’estendre la xarxa de recàrrega per a recorreguts interurbans i fer de Catalunya un país atractiu per a l’ús del vehicle elèctric.

L’informe de l’AIE recomana prioritzar els incentius per la compra de vehicles elèctrics particulars així com la disponibilitat d’infraestructura de càrrega.

En quins àmbits cal seguir treballant?

El mateix informe apunta que hi ha alguns àmbits en els que encara queda molta feina per fer i molt camí per recórrer, com és el cas de la bioenergia, les energies marines, la termosolar o la geotèrmica.

Davant d’aquests reptes l’AIE reclama la necessitat d’establir plans de treball per abordar les diferents necessitats amb les estratègies adients, com ara polítiques millorades per tractar els riscos previs al desenvolupament de la geotèrmica; projectes de demostració més amplis quant a tecnologies oceàniques; i una millor remuneració del valor de mercat de l’emmagatzematge per al sector termosolar.