Europa instal·la 4.500 MW de nova potència eòlica els primers sis mesos del 2018

Alemanya (1.600 MW, gairebé la meitat de tota la potència eòlica terrestre instal·lada), el Regne Unit (924), França (606) i Dinamarca (202 MW) lideren la carrera eòlica europea terrestre en el que portem d’any, segons el primer balanç semestral de WindEurope, l’associació europea de la indústria, les dades del qual assenyalen que la nova potència eòlica instal·lada (3.300 MW terrestres i 1.100 MW marins) ha arribat als 4.500 MW.

Pel que fa a l’eòlica marina, la potència total instal·lada de gener a juny ha estat de 1.114 MW, localitzats al Regne Unit (911 MW), Bèlgica (175 MW) i Dinamarca (28 MW).

I Espanya?

Les dades facilitades per l’informe sobre l’estat espanyol, 47 MW de novapotència eòlica instal·lada són preliminars, ja que fins al gener del 2019 no es faran públiques les dades oficials de l’Associació Empresarial Eòlica (AEE).

L’informe de WindEurope recull que a Espanya s’han instal·lat 5 MW d’eòlica offshore, que corresponen al prototip d’aerogenerador marí flotant construït per Esteyco juntament amb Siemens Gamesa, ALE Heavy-Lift i UL Renovables, que es troba al banc d’assajos de la Plataforma Oceànica de les Canàries (PLOCAN), a Gran Canària. Aquest prototip, però, tot i estar connectat a la xarxa encara no està generant electricitat.

L’eòlica espanyola, a l’espera de la instal·lació dels més de  4.600 MW adjudicats a les subhastes de 2016 i 2017, està ara pendent que tots els actors implicats, des de fabricants a les administracions públiques autonòmiques i municipals, col·laborin per facilitar que els projectes s’executin a temps.

Previsions per al que queda d’any

El creixement enregistrat en el primer semestre del 2018 és menor que el del mateix període del 2017, quan es van instal·lar 6.100 MW eòlics, però WindEurope preveu que en la segona meitat de l’any s’hi instal·laran el doble, fins a 9.000 MW, i que l’exercici tancarà amb un total de 13.500 MW de nova construcció, 10.200 MW terrestres i 3.300 MW marins.

El Director de Polítiques Energètiques de WindEurope, Pierre Tardieu, ha anunciat un «any sòlid» per a l’eòlica europea, però ha volgut destacar també la concentració del creixement en uns pocs mercats. La concentració és encara més greu en el cas de l’eòlica offshore, i tot i que celebra la força de l’eòlica marina al Regne Unit, Tardieu s’ha mostrat preocupat de la dependència d’aquest país que té actualment el segment marí, la penetració del qual s’ha ralentitzat a molts països, fins i tot a Alemanya.

Tardieu també ha recordat que la visibilitat del sector és clau, ja que les inversions en fabricació i I+D només tenen lloc quan els governs atorguen visibilitat a llarg termini a la cadena de subministrament, i és aquesta la que facilita el manteniment dels llocs de treball i el creixement de la indústria eòlica. «Abordar aquests problemes serà clau per permetre que Europa assoleixi el seu objectiu del 32% d’energia renovables pel 2030 de manera rendible», ha rematat el director de polítiques de WindEurope.