Estadístiques IRENA 2015: rècord de creixement de les renovables

“Són temps emocionants per a l’energia. Si podem obrir més ulls al moment que tenim a les mans, i donar una idea de la magnitud de la transformació, ja haurem triomfat”. Són paraules de l’Adnan Z. Amin, director general de l’Agència Internacional de l’Energia Renovable (IRENA). Les estadístiques anuals sobre la capacitat de les energies renovables que l’organització acaba de publicar, Estadístiques de Capacitat Renovable 2015, indiquen un rècord de resultats en termes globals: un 8,3 % de creixement.

Al 2015 es va instal·lar un total de 152 GW renovables: 63 de l’eòlica, 47 de la solar i 35 de la hidroelèctrica, que continua essent la tecnologia renovable més utilitzada al món amb diferència. El document publicat per IRENA inclou dades de l’any 2000 al 2014, relatives a més de 200 països i regions, tant de mercats més coneguts com Alemanya o la Xina com de casos menys visibles habitualment, com ara els anomenats Petits Estats Insulars en Desenvolupament, o SIDS, per les sigles en anglès.

Les renovables ja no són cosa de països rics”

Una de les conclusions destacades per IRENA és el lideratge dels països emergents, i en especial els asiàtics. Les dades d’IRENA indiquen que més de la meitat (un 58%) de la nova instal·lació de renovables al 2015 es va fer a l’Àsia, regió en la qual la capacitat va créixer en un 12,4 % respecte a l’any anterior. A l’Amèrica Central l’augment va ser del 14,5 %, mentre que a Europa i a l’Amèrica del Nord, tan sols del 5,2% i el 6,3%, respectivament. A Espanya, segons aquestes dades, les renovables van créixer un 2 %, molt per sota de la mitjana europea.

De fet, segons un altre informe recent de l’ONU, Global Trends in Renewable Energy Investment 2016, la inversió en renovables al 2015 va ser per primer cop superior als països en desenvolupament que als industrialitzats, un resultat condicionat en gran mesura per l’aposta de grans mercats com la Xina i l’Índia. Així doncs, en paraules d’Amin, “les energies renovables ja no són cosa només de països rics”.

L’Àsia, al capdavant

El 2015 va ésser un any rècord per a l’energia eòlica i per a la solar, en gran part pel descens del cost de les tecnologies. L’eòlica va créixer en 63 GW, un 17% respecte al 2014, impulsada principalment per l’evolució dels preus de les turbines terrestres, que des del 2010 s’han reduït al voltant d’un 45%.

La major part de la capacitat eòlica (el 95%) es troba actualment a l’Àsia (principalment a la Xina i a la Índia), a Europa i a Nord Amèrica. El 90% de la nova capacitat (57,1 GW) al 2015 es va instal·lar a aquestes regions. L’Amèrica del Sud també és una zona emergent per a l’energia eòlica: al 2015 s’hi va incrementar la capacitat en 3,1 GW, un 40% respecte a l’any anterior.

En el cas de la solar, la capacitat va créixer en 47 GW al 2015, un 37% respecte a l’any anterior, gràcies a una caiguda del preu de fins al 80% en els mòduls fotovoltaics des del 2010. La hidroelèctrica per la seva part va incrementar la seva capacitat en 35 GW, un 3%, mentre que la capacitat de la bioenergia i la geotèrmica van créixer un 5 % cadascuna.

L’energia solar va experimentar un notable creixement a l’Àsia, que en va augmentar un 48% la seva capacitat solar, amb 15 GW de nova instal·lació a la Xina i 10 GW al Japó. L’Amèrica del Nord, amb un increment de 8 GW, també supera per primer cop les noves instal·lacions a Europa, on la capacitat va créixer només en 7.6 GW. Amb tot, a finals d’any el 43% de la capacitat solar global es localitzava a Europa, amb un altre 40 % a l’Àsia i un 13 % a l’Amèrica del Nord.

Una tendència consistent

La caiguda del preu del petroli, doncs, no afecta la creixent aposta global per les fonts d’energia neta, conclou el document d’IRENA. Més enllà d’aquest informe, el 2015 ha proveït nombroses dades que reafirmen la consistència de la transició energètica al món, com ja vam recollir a l’article “2015: les renovables, en auge arreu del món“.

Aquesta consistència en el creixement de les energies renovables és clau per aturar el canvi climàtic. Com han advertit els analistes d’IRENA en anterior ocasions, per poder complir amb l’objectiu de reducció d’emissions i impedir que la temperatura mitjana de la Terra pugi més de 2ºC respecte als nivells preindustrials, caldria duplicar la instal·lació de fonts d’energia neta abans de l’any 2030. Som-hi!