wind and solar

Espanya continua perdent posicions en l’índex RECAI

L’última edició de l’índex RECAI (Renewable Energy Attractiveness Index), elaborat periòdicament per la consultora Ernst & Young (E&Y), confirma la tendència ja avançada en la publicació del passat mes de setembre: els inversors en energies renovables fugen d’Espanya.

El mercat espanyol d’energies renovables, que fa uns anys ocupava les primeres posicions del rànquing, va començar a perdre atractiu pels inversors en energies netes l’any 2010. Però va ser l’any 2012, amb la reforma energètica i les retallades posteriors, que va començar la davallada progressiva. El 2014, E&Y feia caure l’estat espanyol tres llocs en la classificació –del 19 al 22-, i actualment el situa en una discreta 24ª posició sobre un total de 40.

Els motius? Els mateixos que indicaven els autors de l’informe fa uns mesos: la nova normativa i les retallades dificulten l’atracció de noves inversions al país. En concret, la inseguretat jurídica que suposa el caràcter retroactiu de la normativa i el nou sistema retributiu, que no garanteix la rendibilitat raonable dels projectes, fan que el capital miri cap a mercats més segurs, més estables i més rendibles.

Posició segons la font d’energia

La posició d’Espanya en l’índex varia segons la font d’energia renovable analitzada. Per exemple, l’energia eòlica terrestre i l’eòlica marina ocupen la 28ª i 26ª posició respectivament. Pitjor parades en surten, però, la geotèrmica i la hidroelèctrica, totes dues en el lloc 34. En canvi, l’energia fotovoltaica se situa a la meitat de la taula —20ª posició— i les millor valorades són la solar tèrmica, que ocupa el lloc número 10, i l’energia mareomotriu en la 15ª posició.

Al capdavant de l’índex

index RECAI

La Xina lidera de nou la classificació, seguida dels Estats Units, Alemanya i el Japó. En les 10 primeres posicions hi ha dos canvis significatius respecte a l’anterior edició; l’Índia relega Canadà a la sisena posició, d’una banda, i de l’altra, França avança el Regne Unit i se situa en  setè lloc. Brasil i Austràlia completen el top 10 de l’índex.

Per acabar, l’informe destaca l’Índia i l’Àfrica subsahariana com a exemples de territoris que desperten l’interès dels inversors i es podrien convertir en una alternativa als pols d’inversió tradicionals.

RECAI key index movements

RECAI key index movements