180822_EolicCat recomana 5 articles interessants per llegir durant les vacances_vacaciones

EolicCat recomana: 5 articles interessants per llegir durant les vacances

En el que portem de 2018 hem parlat d’energia en plural, de renovables en particular, especialment de l’eòlica, i també de com avança el sector de la mobilitat i com ens està afectant el canvi climàtic. Per repassar el primer semestre i escaig de 2018 fem un recull d’articles interessants perquè pugueu recuperar-los durant les vacances!

1. L’eòlica triomfa gràcies a la ciutadania

A l’article “Vents de ciutadania: el primer aerogenerador comunitari a punt de connectar-se a la xarxa” explicàvem com els companys d’Eolpop S.L., una petita empresa sense ànim de lucre, van aixecar el primer aerogenerador construït a Catalunya des del 2012, i el primer molí de vent de propietat compartida de l’Estat, amb el suport de 380 persones.

2. El veïnat d’un parc eòlic

En aquest article parlem de com és la vida al costat d’un parc eòlic i trencarem alguns tòpics gràcies a les dades d’un exhaustiu informe elaborat pel Laboratori Nacional Lawrence Berkeley, que ha durat tres anys i ha enquestat a 1.700 persones que viuen en un radi de 8 quilòmetres al voltant de parcs eòlics.

180314_viure parc eòlic_vivir parque eólico

3. La capital de la sostenibilitat

A l’estiu del 2016 es va aprovar la Mesura de Govern “Transició cap a la Sobirania Energètica”, i al 2017 van arribar iniciatives clau com el Programa d’Impuls a la Generació d’energia Renovable i la creació de la comercialitzadora elèctrica municipal Barcelona Energia. A l’article “Barcelona: amb pas ferm cap a una ciutat sostenible” fem una repassada a les principals fites de la política energètica de la ciutat en els darrers anys.

Barcelona_energia

4. El miracle eòlic europeu

WindEurope, l’associació de la indústria eòlica europea, publicava fa un mesos l’informe «Financing and Investment Trends» sobre la inversió total en energia eòlica al 2017, que es va situar en els  51.200 milions d’euros, dels quals 22.300 milions van anar dirigits a nous parcs eòlics i la resta es van repartir entre  projectes de refinançament i d’adquisició d’actius i empreses, i els mercats de capital. A “Les finances de l’eòlica europea al 2017: més potència per menys diners” desglossem i analitzem totes les xifres de l’informe i n’extreiem les conclusions més destacades.

180523_Wind Europe_finances_finanzas_portada

5. Les renovables a Catalunya: no es crea nova potència renovable

I per acabar, un article no gaire optimista: “2017, un any en blanc per a les renovables a Catalunya”. L’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya va presentar el mes de juny un avanç de les conclusions del primer informe de situació de les energies renovables a Catalunya, amb dades de l’any 2017.

Aquest informe ofereix un mapa de l’estat actual de la implantació de les renovables a Catalunya i augura que serà difícil assolir la creació anual de 300 MW de nova capacitat eòlica i 300MW de nova capacitat solar fotovoltaica entre els anys 2019 i 2030, ambdós inclosos. La manca d’incorporació de projectes rellevants d’origen renovable l’any 2017 i la baixa producció de la gran hidràulica han fet que la generació d’energia de fonts renovables caigui un 1,3%, respecte a l’any anterior.

2017 any blanc renovables catalunya