Eòlica flotant a Fukushima

El govern japonès i la prefectura de Fukushima estan promovent les energies renovables –solar, eòlica, hidràulica i geotèrmica– per tal de potenciar la recuperació d’aquesta regió, la qual va patir el terratrèmol i el tsunami de 2011 juntament amb la pitjor crisi nuclear a nivell internacional des de la de Chernòbil (Ucraïna) el 1986. Així, el Japó instal·larà aquesta setmana la major turbina eòlica marina del món i serà a partir de setembre quan començaran les operacions de prova.

Aquesta turbina flotant, d’uns 220 metres d’alçada i amb una capacitat per generar 7 MW, forma part del projecte del govern nipó FORWARD (Floating Offshore Wind Farm Demonstration) per al desenvolupament de varies plantes eòliques offshore en tot l’arxipèlag. El projecte rep el suport del Ministeri Japonès d’Economia, Comerç i Indústria des del març de 2012 i l’operarà l’elèctrica regional Tohoku Electric Power.

Segons les darreres actualitzacions anunciades pel consorci del projecte —coordinat per la corporació Marubeni i constituït per Mitsubishi, Mitsubishi Heavy Industries, Japan Marine United, Mitsui Engineering & Shipbuilding, Nippon Steel & Sumitomo Metal, Hitachi, Furukawa Electric, Shimizu, i Mizuho Information & Research, amb l’assessoria tècnica de la Universitat de Tokyo— ja s’ha acabat amb èxit el muntatge de l’aerogenerador MHI sobre l’estructura flotant semi-submergible al port d’Onahama. En breu es transportarà a l’emplaçament final, on ja han instal·lat els morts i les cadenes que el subjectaran al fons marí així com el conductor per al transport de l’electricitat. Es preveu que la turbina comenci a operar a meitat de desembre.

Paral·lelament, s’està avançant en la construcció del darrer component de la instal·lació, un aerogenerador flotant de 5 MW de tipus sobrevent.

Altres turbines flotants
A prop de Fukushima ja es pot trobar una altra turbina d’aquest tipus amb una capacitat de 2 MW, que va entrar en funcionament el 2014 i que es coneix amb el nom de Fukushima Mirai (El Futur de Fukushima).

Actualment, a part de Japó, només Noruega i Portugal han instal·lat fins ara turbines eòliques flotants davant de les seves costes. En el cas de Portugal, el 2011 va construir el primer aerogenerador eòlic flotant del món, a 350 quilòmetres de la costa portuguesa, el WindFloat. I pel que fa a Noruega, compten amb el Hywind –opera des del 2009 en les seves costes– i fins farà dos anys estava considerat com el prototip eòlic més avançat del món. Aquest és capaç de produir energia en llocs on l’aigua és profunda.