eòlica i aerogeneradors

Les entranyes de l’eòlica en 6 impactants vídeos

La millor feina del món? La tasca dels operaris que s’ocupen del manteniment dels aerogeneradors és dura, requereix un gran esperit aventurer i una molt bona condició física, a banda dels corresponents coneixements tècnics. Però per a les persones amb el perfil adequat, pot ser la feina ideal, i més amb l’auge actual de les energies renovables.

A sota us oferim un recull de vídeos que ajuden a imaginar com d’emocionant i espectacular és la feina d’aquests professionals que treballen dins les entranyes de la indústria del vent. Això sí, si tens por a les altures, potser aquesta no és la millor opció!

La vida dins d’una turbina de 80 metres

El vídeo Tour A (Wind) Turbine – #RoundIsAShape, publicat pel Departament d’Energia dels Estats Units, mostra com els tècnics treballen dins d’un aerogenerador, les mesures de seguretat que han de seguir i les tasques més comunes que han d’executar. El vídeo està gravat al National Wind Technology Center (centre nacional de tecnologia eòlica) a Boulder, Colorado.

Per començar, cal arribar a sobre de l’aerogenerador pujant per una escala vertical, un ascens que triga gairebé 10 minuts.  Un cop a la gòndola, podem veure alguns dels components més importants de la turbina, com el yaw-drive (que permet orientar el molí segons la direcció del vent, l’eix principal, que regula la velocitat de les pales, o el generador, encarregat de convertir el vent en electricitat.

Finalment, els operaris surten a la part més alta de l’aerogenerador, des d’on les espectaculars vistes s’estenen fins a l’horitzó. Aquí es troben, per exemple, els sensors que mesuren la velocitat del vent, tot i que també altres eines de tota la vida com un penell o un anemòmetre, que també recullen dades sobre la velocitat i direcció del vent.

Però ara, els actuals aerogeneradors, com el que es mostra al vídeo «Inside an Efficient Large Wind Turbine» (a l’interior d’una gran i eficient turbina eòlica) de Lagerwey Wind, estan més automatitzats i tenen un ascensor que fa la vida molt més fàcil als tècnics.

Una feina amb vistes

Encara us queden ganes de veure imatges de vertigen? Llavors no us perdeu el vídeo «INCREDIBLE Wind Turbine Blade Technicians» (increïbles tècnics d’aspes d’aerogenerador), de l’empresa de reparació de pales FairWind, conté una alta concentració d’imatges que tallen la respiració, i el reportatge de Broadcast Media Services (BMS) «A Day In The Life Of A Wind Turbine Engineer» (un dia en la vida d’un enginyer de turbines eòliques) mostra com la logística es complica quan els operaris estan destinats a parcs d’energia eòlica marina.

Manteniment: un protocol interminable

Les turbines eòliques modernes són màquines cada cop més complexes, i a mesura que es desenvolupa la indústria, els protocols de manteniment i gestió esdevenen cada cop més clau per assegurar l’eficiència d’un parc eòlic. Per a aprendre sobre aquestes tasques amb més profunditat, a sota us deixem dos vídeos una mica més llargs que els anteriors, i ben replets de suculents detalls pels més freaks del manteniment industrial eòlic.