Energy Observer

Energy Observer: la volta al món amb energies renovables

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, aprofitem per recordar que sí, és possible! És possible un transport net i sostenible, allunyat de les energies fòssils i empentat per les energies renovables. L’avió experimental Solar Impulse ja ho va demostrar per aire l’estiu passat, i ara Energy Observer (a Twitter, @energy_observer) ho demostrarà per mar.

Tot i que quedarà, però, escalar aquestes tecnologies per a que puguin ser aplicables comercialment, els primers passos són molt importants.

L’equip francès liderat per Victorien Erussard, oficial de la marina mercant, i Jacques Delafosse, bussejador professional i director de documentals, ha adaptat un catamarà que farà la volta al món impulsat exclusivament per fonts renovables de zero emissions.

Energy Observer: un laboratori flotant

L’embarcació, de 30 metres de llarg i 12,8 d’ample, està equipada amb tres tipus de panells solars, dos mini aerogeneradors d’eix vertical, un ala de tracció intel·ligent i dos motors elèctrics reversibles. L’energia del vent i del sol servirà també per obtenir hidrogen de l’aigua del mar mitjançant electròlisi. Com hem explicat anteriorment al post «L’hidrogen i el seu potencial per emmagatzemar el vent», aquest és una solució per emmagatzemar l’electricitat excedent en bateries, que alimenten els motors elèctrics durant la nit o quan les condicions meteorològiques ho requereixen.

Per acabar d’arrodonir aquest laboratori flotant, un conjunt de sensors transmet dades sobre l’ús d’aquestes fonts d’energia al centre de recerca CEA-Liten, a Grenoble.

Sis anys d’aventura

Tot i que no és una aventura barata (el projecte, iniciat al 2015, té un cost de 4 milions d’euros a l’any), la missió bé s’ho val. L’èpic viatge va començar el passat 14 d’abril, i l’Energy Observer està preparat per a navegar durant sis anys, amb 101 escales a 50 països. Durant aquest temps, l’equip estudiarà les tecnologies que formen part del projecte i farà difusió entre el públic general de la importància de la transició energètica.

Energy Observer