renovables de butxaca_de bolsillo_solarmate

Energies renovables de butxaca

Contràriament al que s’acostuma a pensar, les fonts d’energia renovable no es limiten a les grans plantes o aparells que les solen caracteritzar, com els grans camps de molins eòlics que observem a través de la finestra del cotxe en passar-hi al costat per la carretera. Cada cop es poden trobar una quantitat més gran d’aparells portàtils d’ús particular que aprofiten les energies netes de diferents maneres, molt útils quan es necessita carregar el mòbil allà on no arriba cap xarxa d’energia elèctrica, com ara el bosc o la muntanya.

Energia eòlica en miniatura

Alguns d’aquests ginys caben dins d’una motxilla, com ara la mini turbina Trinity, creada per l’empresa islandesa Janulus. Es tracta d’un aerogenerador en miniatura que va sorgir al 2014 i que ara és un negoci a l’alça. El model més senzill de la sèrie llançada per la companyia, el Trinity 50, té un generador de 50 W i pesa tan sols 0,6 kg, mentre el més gran, el Trinity 2.500, pot generar fins a 2,5 KW, tot i que el seu pes, de 19 kg, el fa més aconsellable per utilitzar a les llars.

renovables de butxaca_de bolsillo_trinity

Un altre exemple d’aquests mini aerogeneradors és un disseny amb forma de paraigua i és ideal per portar en una expedició a la muntanya. Es tracta d’un disseny molt lleuger de l’alemany Nils Ferber (2016), i en aquest cas les turbines estan fetes de tela, però compten amb un sistema que, girant a una velocitat de 18 km/h, genera una potència d’energia constant de 5 W.

renovables de butxaca_de bolsillo_nils ferber

Ginys d’energia renovable, tan originals com eficients

A part de turbines portàtils, també hi ha aparells de butxaca que utilitzen altres maneres d’aprofitar les energies renovables per funcionar. Un exemple n’és la mini làmpada Suli, que compta amb un petit mòdul solar creat per l’arquitecta Ximena Muñoz, a Xile. D’aparells que aprofiten l’energia solar n’hi ha de tot tipus, com ara un esprai creat per la Universitat de Sheffield, al Regne Unit, que té la capacitat de transformar qualsevol superfície en un panell d’energia fotovoltaica. Ho fa gràcies la perovskita, un mineral que pot absorbir la llum i que, tot i tenir un ús encara força recent en l’àmbit científic, resulta un material molt més barat d’obtenir i processar que les clàssiques plaques de silici, ja que es troba en múltiples dipòsits repartits per tot el planeta.

renovables de butxaca_de bolsillo_suli lamp

Seguint aquesta línia, un altre invent que aprofita l’energia solar i que crida força l’atenció per la seva originalitat és un termo que compta amb un dispositiu fotovoltaic portàtil que escalfa i manté la temperatura de l’aigua. O aprofitant en aquest cas l’energia del moviment, unes sabates intel·ligents que emmagatzemen l’energia que es genera en caminar, creades per un equip d’investigadors alemanys el 2015 i que van publicar-ne els resultats a la revista Smart Materials and Structures.

D’altra banda, hi ha altres invents, ja no portàtils però sí d’ús particular, que funcionen amb energies renovables. No només ens referim a les ja habituals plaques d’energia fotovoltaica que s’instal·len a les teulades de cases i edificis, sinó també a un sistema de turbines eòliques per col·locar a qualsevol façana. Es tracta del Wind Cube, un disseny de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Taiwan que resulta fàcil d’instal·lar i que pot generar 100 W. Un altre aerogenerador d’ús domèstic que va sorgir el 2016 de la mà de la companyia holandesa The Archimedes és el LIAM F1 UWT, un aparell que es col·loca a les teulades dels edificis, fa molt poc soroll i que, tot i pesar menys de 100 kg, és capaç de generar una mitjana de 1.500 KW/h a l’any amb una velocitat de vent de 5 m/s.

renovables de butxaca_de bolsillo_wind cube

En qualsevol cas, l’aprofitament de les energies netes és cada cop més accessible per a qualsevol que les vulgui utilitzar, i el ventall de ginys d’aquest tipus que apareixen progressivament al mercat, és un senyal força alentidor del camí que moltes iniciatives fan cap a les alternatives energètiques i la generalització del seu ús.