Energia eòlica, clau per a l’abastiment energètic de les properes dècades

L’energia eòlica serà la principal font d’electricitat a Europa durant els propers anys. Així ho ha sentenciat el darrer informe de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), el WorldEnergy Outlook, WEO, 2017. De fet, en els darrers mesos s’ha demostrat el seu potencial d’abastiment en nombroses ocasions:

L’AIE, en sintonia amb Wind Europe, assegura que l’escenari per al 2030 preveu que l’energia eòlica podria subministrar el 30% de la demanda total a Europa si les polítiques i els marcs regulatoris europeus són favorables a la indústria. Es calcula que això suposaria una capacitat de generació de fins a 323 GW en servei. Aquestes previsions semblen anar pel bon camí i més després de la proposta del Parlament Europeu d’augmentar fins el 35% la quota renovable sobre el consum d’energia per l’any 2030.

El sector eòlic va celebrar aquests objectius, tot i que, encara que no són vinculants per als països membres, Europa és en curs d’establir les polítiques adequades per assolir-ho. Els diferents actors s’han mostrat optimistes pel recolzament mostrat a la indústria eòlica que a Europa dóna feina a més de 260.000 treballadors, contribueix al PIB amb 36.000 milions d’euros i l’any passat va suposar 8.000 milions d’euros en exportacions.

Què fa que l’energia eòlica sigui tan atractiva?

L’energia eòlica s’ha situat a un preu molt baix, que en alguns indrets arriba a un cost mitjà de 21 dòlars per MWh i a més les tendències per als propers anys són optimistes: segons un informe de MAKE Consulting, el mercat eòlic superarà els 500.000 milions de dòlars abans del 2025.

Espanya també en sortirà beneficiada, i és que es preveu que a partir de 2019 les plantes industrials eòliques augmentin l’activitat subministrant el mercat domèstic i es recuperin dels obstacles amb els que s’han anat trobant durant l’última dècada degut a les polítiques paralitzadores. La posada en marxa no només servirà per reactivar el sector a nivell local, sinó que saltarà fronteres per servir arreu del món –en part gràcies al preu de la mà d’obra, més competitiu que als països del nord d’Europa com el Regne Unit o Alemanya-.

El gener de 2018, l’energia eòlica s’ha situat com a primera tecnologia del sistema elèctric a l’Espanya peninsular, cobrint el 24,3% de la producció total, 5.286 GWh, un 10,2% més que en el mateix període de l’any passat, segons dades de Red Eléctrica Española.

És així com l’energia eòlica es posiciona com a una energia capdavantera entre les opcions renovables i les previsions ens ajuden a ser optimistes.