Els quatre motors que atien la inversió eòlica mundial

Malgrat la creixent pressió sobre els preus en la cadena de subministrament provocada per la popularització de les subhastes d’energia eòlica als mercats madurs i emergents, el mercat eòlic es manté fort. La demanda eòlica continua creixent, i ja suposa una oportunitat de més de 540.000 milions de dòlars fins al 2027. D’altra banda, el creixement dels ingressos de primera línia per als components de capital, com les pales i torres, està assegurat.

Aquestes són les conclusions del nou estudi Global Wind Turbine Supply Chain Trends 2019, elaborat per Wood Mackenzie Power and Renewables, que destaca els quatre motors que impulsen actualment les inversions, que flueixen cap a la cadena de subministrament: la política de contingut local (LCP, per les sigles en anglès), la intensificació de la migració de la cadena de subministrament als països amb millors costos, el ràpid creixement de la demanda  d’eòlica marina i l’impacte de la Indústria 4.0.

1. La política de contingut local (LCP)

Amb l’objectiu d’atreure noves inversions, cada cop més governs estan apostant per la localització. Clars exemples de mercats de LCP són Turquia, Rússia i Argentina, on fabricants de turbines i proveïdors de components fan cua per guanyar quota de mercat. La localització cada cop és més comú als mercats emergents, i està promovent la innovació amb nous models de negoci entre els fabricants de turbines, com l’associació amb empreses industrials, que intenten d’aquesta manera compensar els riscos monetaris i financers. Un exemple d’això és l’acord de Vestas amb Liebherr per a construir gòndoles a Rússia.

2.  La migració de la cadena de subministrament als països amb millors costos

La meitat del subministrament mundial ja procedeix dels països amb els  costos més baixos, i cada cop més companyies decideixen explotar les oportunitats de reubicar els recursos de producció a aquests territoris i des d’allà servir al mercat local i a l’internacional. En aquest sentit, destaca la regió d’Àsia- Pacífic, amb països com la Xina, Índia, Tailàndia i Malàsia entre els que ofereixen menors costos laborals i de fabricació.

 Donada l’actual guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la ïndia es considera un mercat clau per mitigar els efectes de la mateixa sobre els fabricants d’equips per a turbines i proveïdors de components.

3.  El ràpid creixement de la demanda  d’eòlica marina

El mercat de l’energia eòlica offshore continua creixent ràpidament, amb una taza de creixement anual (CAGR) de més del 20%. S’espera que la Xina (inclós Taiwan), el Regne Unit i Alemanya, per la grandària dels seus mercats, esdevinguin importants centres de fabricació offshore, i que les noves inversions en la cadena de subministrament compleixin amb les polítiques de localització i redueixin el cost dels components estratègics. Les empreses líders que arriben als mercats emergents no només hi aporten els seus equips, sinó també la seva experiència i ‘saber fer’ après dels projectes europeus.

4. L’impacte de la indústria 4.0

Les noves tecnologies estan transformant ràpidament la indústria, optimitzant la productivitat i reduint costos. D’especial importància són les iniciatives de la indústria 4.0, com la digitalització de zones industrials abandonades, la explotació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la producció en massa de productes personalitzats i l’automatització de processos gràcies als sistemes d’intel·ligència artificial. La industria eòlica, doncs, segueix avançant cap al futur amb passes de gegant.