Els ports de l’Atlàntic s’uneixen per impulsar les energies renovables

Els ports són infraestructures que requereixen una gran quantitat d’energia per funcionar, i sovint, a més, es consideren importants fonts de contaminació. Així doncs, no és sorprenent que, en aquests temps en què tothom busca maneres de contribuir a la reducció d’emissions i evitar els costos o penalitzacions de no fer-ho, els ports hagin trobat en les energies renovables un aliat ideal. Donada la convergència de recursos, infraestructures i instal·lacions als ports, l’energia renovable marina ha esdevingut la gran promesa.

Amb aquest escenari en ment ha nascut el projecte Ports Towards Energy Self-Sufficeincy (PORTOS), una iniciativa impulsada per divuit institucions de les regions europees que toquen a l’oceà Atlàntic, entre les quals hi ha autoritats portuàries, empreses i centres d’I+D d’Espanya, Portugal, França, el Regne Unit i Irlanda.

Ports autosuficients

Cofinançat pel programa INTERREG Espacio Atlántico i amb una duració prevista de tres anys, el projecte va començar a caminar el passat mes d’abril amb un pressupost de més de  dos milions d’euros. L’objectiu és “aconseguir l’autosuficiència energètica dels ports” evaluant, desenvolupant i promocionant l’ús de recursos renovables als ports atlàntics per impulsar-ne la competitivitat i sostenibilitat.

Com a part del programa, la Universitat d’Oviedo s’encarregarà d’estudiar un conjunt de ports integrats al consorcio, com ara el de Vigo, Cork (Irlanda), Leixoes (Oporto, Portugal), Saint Nazaire (Nantes, França), Plymouth (Regne Unit) per identificar oportunitats per instal·lar-hi infraestructures de generació d’energia renovable, com l’eòlica, entre d’altres.

En el futur, aquests projectes de generació renovable podrien subministrar també energia a les indústries properes als ports, com ara els estibadors, així com facilitar la recàrrega dels vaixells elèctrics.

L’aposta pel canvi de model energètic a les infraestructures portuàries no és nova. Importants ports com el de Rotterdam o el de Bilbao ja compten amb parcs eòlics, i, més recentment, l’Autoritat Portuària de València (APV) ha anunciat la instal·lació de torres eòliques al port, així com un parc fotovoltaic i una subestació elèctrica.