energia eòlica marina

Els beneficis de l’eòlica marina per a l’economia, segons IRENA

L’energia eòlica marina, o offshore, puja com l’escuma. Entre el 2016 i el 2017, la capacitat d’aquest segment de les energies renovables va crèixer en un 25%. Tota una promesa que inclou no només la generació competitiva i sostenible d’energia neta, sinó també un important impacte positiu sobre l’economia. En aquest aspecte precisament es va centrar la intervenció del Director General d’IRENA Adnan Z. Amin durant la passada cimera dels països del G7.

El gran potencial de l’energia eòlica marina per a satisfer la demanda energètica, estimular el creixement econòmic i generar ocupació es troba al cor del debat de la transformació del mercat que veurem en els propers anys.

Actualment, l’energia eòlica marina, tot i que ja es considera una tecnologia madura i competitiva,representa tan sols una mica menys de 19 GW de capacitat instal·lada. Els deu parcs d’eòlica marina amb més capacitat es troben tots en territori europeu, i el Regne Unit i Alemanya, en produeixen més del 90%. Les previsions, tanmateix, apunten a un canvi de paisatge: una extraordinària tendència de creixement arreu del món, encoratjada per un ràpid descens del cost, que s’espera que caigui fins a un 30% al 2030. Si el pronòstic es compleix, es calcula que la capacitat instal·lada d’energia eòlica offshore podria arribar fins als 128 FW al 2030 i als 521 GW al 2050, amb inversions de fins a $350.000 milions i $1.47 bilions respectivament.

«Si les tendències de creixement continuen juntament amb entorns regulatoris favorables i els processos d’estandarització necessaris, l’energia eòlica marina serà clau per als esforços globals cap a la descarbonització de l’energia», apunta Amin. I continua: «els països del G7 tenen l’oportunitat de mostrar lideratge accelerant el desenvolupament de parcs offshore i aprofitant-se’n dels beneficis socio-econòmics».

En termes generals, impulsar el desenvolupament de les energies renovables comporta un important estímul afegit per a l’economia. Segons l’informe d’IRENA Global Energy Transformation: A Roadmap to 2050, un creixement de les renovables que representés dos terços del total del subministrament d’energia primària al món al 2050 significaria un augment del producte interior brut (PIB) de 52 billions de dòlars i la creació d’uns 19 milions de llocs de treball en tecnologies relacionades amb la generació elèctrica renovable, eficiència energètica i millora de la xarxa.

L’oportunitat renovable ja és aquí. Ara cal aprofitar-la per construir un futur net, sostenible i pròsper.