Comença una nova etapa per a l’eòlica a Espanya?

Els 12 articles més llegits del 2016

Acaba un any ben agitat, també pel que fa al debat sobre l’energia. Després de l’aprovació a finals del 2015 d’un històric Acord de París, el món ha girat (encara més) els ulls cap a les renovables com a part de la solució contra l’escalfament global. Espanya, tanmateix, continua sense posar fi a l’aturada en aquest camp que ens afecta des de fa uns anys, i perdent la posició de lideratge que havia construït. Nosaltres ho hem seguit tot des d’aquest blog amb vosaltres, aquí us deixem els 12 articles més llegits de l’any. Gràcies per llegir-nos!

L’esperat canvi de rumb de les grans elèctriques

Els riscos relacionats amb el canvi climàtic no són teòrics, són ben reals, i ja estan generant una transformació estructural del sector de l’energia. Davant d’aquesta situació, cada cop més els inversors demanen proves que mostrin que les empreses estan preparades per a la nova dinàmica del mercat i per a les mesures que s’implementaran des de les institucions. Els acords de París han provocat canvis a les estratègies de negoci de les grans companyies elèctriques d’arreu del món, que tendeixen a desfer-se de les divisions de gas, carbó i energia hidroelèctrica per centrar-se en la solar fotovoltaica i l’eòlica.

Turbines eòliques com mai les has vist

Com es dibuixa a la teva ment una turbina eòlica? Tot i que hi ha raons perquè siguin blanques, no totes ho són! En aquest article us vam mostrar alguns molins eòlics poc usuals, com les colorides turbines del projecte «Aero Art» de l’artista multimèdia alemany Horst Gläsker, l’elegant turbina de fusta Hercules dissenyada per Terry Glenn Phipps per a Enessere o els molins luminescents de l’artista de Berlín Christoph Ernst.

Energia eòlica i conservació natural, dos objectius del mateix horitzó

Per tal que l’energia eòlica pugui fer el paper que li correspon en la transició cap a un model energètic sostenible tant a Catalunya com al món, és necessari reactivar el sector. En aquest article discutíem sobre el repte de combinar la protecció dels espais naturals amb un desenvolupament òptim de l’energia eòlica. Les àrees amb potencial eòlic sovint són àrees amb una gran riquesa natural i biodiversitat que cal protegir. Si volem un sector eòlic competitiu que pugui fer avançar la penetració de les energies renovables i combatre el canvi climàtic, cal desbloquejar l’actual situació legislativa que fa incompatible el desenvolupament del vent com a font d’energia neta amb la no menys necessària conservació dels espais naturals.

Innovació als parcs eòlics: el cas de Sotavento a Galícia

En aquest article vam parlar del cas de la Fundació Sotavento Galicia, que desenvolupa les seves activitats a les instal·lacions del Parc Eòlic Experimental Sotavento, a Galícia. Amb més de 20.000 visitants l’any, és considerat un referent en la investigació i divulgació de les energies renovables, de l’estalvi energètic i de la seva interrelació amb el medi ambient. A més, és escenari de la posada en marxa de projectes d’investigació pioners relacionats amb les energies renovables.

La transició energètica, com més ràpida i valenta, millor

La transició energètica cap a una economia descarbonitzada, com qualsevol transició, requereix un període d’adaptació en el qual és habitual que les forces de l’anterior model es resisteixin i tractin d’endarrerir canvis que, almenys en una primera instància, semblen anar en contra dels seus interessos. Davant d’aquest escenari, no són pocs els que han insistit en un missatge que sembla ara més important que mai: la transició energètica, com més ràpid la fem, millor. El secretari general de la ONU, Ban Ki-Moon, va fer una petició expressa als empresaris líders mundials perquè assumeixin el repte d’arribar a l’any 2020 havent duplicat la inversió en renovables, fins als 600.000 milions de dòlars anuals. En aquest article us explicàvem les raons darrere d’aquesta recomanació.

5 punts clau per entendre la situació de les renovables a l’Estat

El creixement de les renovables a l’Estat s’ha congelat en un context d’inseguretat jurídica, impostos i lleis desfavorables que ha resultat en la crisi d’un sector clau per al moment actual, en què arreu del món es parla, es creu i s’inverteix més que mai en la transició energètica cap a un model més net i sostenible. Aquest article vam resumeix la situació de les renovables a Espanya en 5 punts clau que representen la importància d’una reacció política urgent que permeti recuperar la seguretat jurídica i el lideratge del sector, així com garantir el compliment dels objectius europeus de consum d’energia renovable al 2020, que són vinculants.

Vida d’un megawatt eòlic

Quin és l’impacte mediambiental d’un megawatt eòlic o d’un aerogenerador? Per tal de conèixer l’impacte ambiental d’un producte o servei, cal saber quant d’esforç requereix cada fase del la seva existència per tal d’optimitzar l’ús dels recursos. En això consisteix la metodologia Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) que explica aquest article, la qual permet prendre decisions mediambientalment sostenibles en qualsevol projecte, com ara un parc eòlic, i verificar un producte o servei sota una Declaració Ambiental de Producte (EPD, sigles en anglès), una certificació estàndard internacional que facilita informació ambiental fiable, rellevant i verificada, fonamental per establir processos de reutilització i reciclatge i millorar l’eficiència dels parcs eòlics.

Com la generació aïllada d’electricitat renovable pot canviar el món

Tot i ser habitual a moltes llars l’accés a la xarxa elèctrica –com a la d’aigua o Internet–, encara hi ha 1.200 milions de persones al món que no en disposen, tal com indica l’informe “Off-Grid Market Trends 2016″ del World Bank Group’s Lighting Global Program. En els últims anys hi ha hagut un augment de la sensibilitat per part de la indústria i s’ha pogut millorar la situació mitjançant instal·lacions off-grid, gràcies a la qual uns 89 milions de persones a l’Àfrica i l’Àsia disposen d’accés a l’energia. Segons el mateix estudi s’estima que els números es podrien revertir i arribar a la xifra de 99 milions de domicilis amb accés a l’electricitat l’any 2020. Aquest article recull alguns exemples dels nombroses sistemes de generació autònoma per a zones aïllades.

Canvi climàtic: la necessària transició del sector financer

La cimera mundial del clima celebrada a París al desembre del 2015 ha posat sobre la taula un dels grans reptes globals de les properes dècades. A més de les conseqüències sobre el medi ambient, el territori i els éssers vius, el canvi climàtic i les polítiques que se’n derivaran tindran també un fort impacte sobre l’economia real i financera. Quin panorama s’obre per al sector financer després de París? D’això tracta aquest article, amb l’informe Unhedgeable risk: How climate change sentiment impacts investment  de la Universitat de Cambridge com a punt de partida.

Turisme actiu entre turbines

L’aliança de l’energia eòlica i el turisme ja és un tendència amb referències tant a dintre de l’estat com a l’àmbit internacional que està començant a conèixer-se com a ‘turisme eòlic’. Nombrosos parcs eòlics han començat a incorporar-hi projectes innovadors, com ara centres de visitants o estratègies turístiques més ambicioses, que pretenen atreure la gent de la zona i turistes de totes les edats amb activitats familiars, científiques, educatives o esportives. En aquest article repassem els casos exemplars, com el parc eòlic de Whitelee, a Escòcia, que és també un cas d’èxit d’integració de les energies renovables en espais naturals.

Quins països lideren el rànquing de les energies renovables a Europa?

A meitat de l’any 2016, en tot el continent europeu ja hi ha nou països que han assolit els objectius verds que es van marcar per al 2020. L’objectiu comú de la Unió Europea és aconseguir que el 20% de l’energia generada provingui de fonts d’energia neta. Malgrat que les previsions puguin semblar inassolibles, la idea de viure en un món d’abastiment 100% renovable és, a poc a poc, més a prop de la realitat i es va obrint camí enmig dels gasos contaminants. Quins països lideren el rànquing de les energies renovables a Europa? En aquest article en parlem una mica de cadascun dels nou primers.

Monuments del món que aposten per les renovables

A mesura que les tecnologies d’energia renovable evolucionen i es normalitzen, arreu del món van sorgint exemples de la seva viabilitat i fiabilitat. Famosos monuments turístics, institucions o infraestructures d’arreu del món han posat el seu renom al servei de la promoció de l’energia neta. El missatge és ben clar: si la Torre Eiffel pot ser renovable, per què no hauria de poder ser-ho la resta del món? En aquest article  us oferim una mostra de cinc famosos monuments del món que aposten per les renovables.

Gràcies per acompanyar-nos durant tot el 2016, us desitgem una bona entrada a l’any i que continueu amb nosaltres al 2017!