El vent i l’alta tecnologia: el rol dels robots en l’energia eòlica marina

Es poden  reparar i mantenir de forma autònoma els parcs d’energia eòlica marina? Segons la plataforma MIMRee (la Multiplataforma de Inspección, Mantenimiento y Reparación en Entornos Extremos), llençada ara fa un any i finançada amb 4,2 milions de lliures d’Innovate UK, la resposta és sí, s’estan desenvolupant robots capaços de fer aquesta feina.

Es tracta d’un dels projectes de robòtica aplicada a energia eòlica marina més ambiciosos fins el moment actual. L’objectiu? Desenvolupar un sistema autònom que pugui planificar les seves pròpies missions operatives en alta mar, un sistema que inclou una nau nodrissa que escaneja les pales dels aerogeneradors en moviment i llença equips de drons d’inspecció i reparació de pales.

Les fites tecnològiques aconseguides en el primer any del projecte mostren que el MIMRee és una solució viable per al manteniment de les instal·lacions d’energia eòlica marina:

  1. Escaneig de pales en moviment. Poder escanejar les pales per detectar defectes en lloc d’haver de parar els aerogeneradors durant dies per revisar-les suposa un canvi radical en les operaciones d’aquests, sovint enormes, parcs eòlics. Per a l’escaneig, el mòdul Plant Integrity (PI) utilitza un algoritme avançat d’aprenentatge automàtic i un escàner de precisió per a la medició exacta de defectes en un ampli ventall de condicions de llum. El sistema de fotografia Thales s’ha mostrat capaç d’aconseguir imatges nítides de les pales en moviment de la turbina de prova Levenmouth, d’ORE Catapult, ubicada a la costa de Fife.
  2. Software de planificació de missions. El sistema que utilitza el MIMRee per dissenyar les seves pròpies missions de reparació ha estat desevolupat per la profesora Sara Bernardini, de la Royal Holloway University de Londres. El programa funciona juntament al buc Thales i la flota de drons d’inspecció, desenvolupats a les universitats de Manchester i Bristol.
  3. Robot BladeBUG: un «insecte sobre les pales». Al Centre Nacional d’Energia Renovable d’ORE Catapult, el BladeBUG va demostrar que podia desplaçar-se sobre diferents tipus de pales eòliques, integrant així les funcions d’inspecció i reparació. El robot incorpora una màscara electrònica que porta el nom de Wootzkin, una patent de l’empresa de robòtica avançada Wootzano. Aquesta màscara permet al robot determinar les condicions de la superfície de la pala, i desplaçar-se en un entorn tan extrem gràcies a un sistema d’adhesió reforçat amb algoritmes d’aprenentatge autònom.
  1. Braç de reparació autònom. Desenvolupat per la Dra. Sina Sareh i el seu equip al Laboratori de Robòtica del Royal College of Art, fa possible el ràpid intercanvi de mòduls segons quina sigui la funció a executar: netejar, llimar, recobrir les zones danyades… A més, retransmet imatges en temps real perquè es pugui visualitzar tot el procés i incorporar retroalimentació humana.

En plena expansió, el camp de l’eòlica marina és sense dubte un camp fèrtil per la innovació i la convergència de noves solucions a l’avantguarda tecnològica. Un camp que s’estima que creixerà exponencialment en les properes dècades: qui entri al joc, portarà avantatge en la recuperació econòmica i el nou món post-Covid.