El primer aerogenerador marí de l’Estat es connectarà a la xarxa l’any vinent al Port de Bilbao

La primera turbina eòlica marina que es connectarà a la xarxa elèctrica a l’Estat espanyol ho farà l’any vinent al Port de Bilbao. Fruit d’una col·laboració entre l’enginyeria basca d’origen universitari Saitec Offshore Technologies i la multinacional alemanya RWE Renewables (considerada segon desenvolupador d’eòlica marina al món), s’estima que aquest prototip batejat com DemoSATH, de dos megawats de potència, serà instal·lat a la plataforma d’assajos de Bimep (Biscay Marine Energy Platform), a dues milles de la costa, en una zona amb una profunditat de 85 metres. Inicialment, la seva connexió a la xarxa està prevista pel tercer trimestre del 2021, tot i que l’actual crisi sanitària de la Covid-19 podria provocar un cert retard en la planificació. Un cop connectat, s’espera que el prototip generi una quantitat d’energia suficient per subministrar energia a més de 1.500 llars.

Central pel projecte és la innovadora plataforma flotant desenvolupada per Saitec, anomenada SATH (acrònim de Swinging Around Twin Hull). De 30 metres de màniga i 64 d’eslora, la barcassa de doble casc està formada per dos flotadors cilíndrics de formigó modular prefabricat enriostats entre si així com amb unes plaques submergides, també de formigó. Segons han explicat des de Saitec en un comunicat, aquest sistema compta amb un únic punt d’amarratge (single point mooring) que permet que l’aerogenerador giri per alinear-se amb la direcció del vent i optimitzar així l’aprofitament del vent. El bon ancoratge de l’aerogenerador es garantirà amb línies híbrides, compostes de cadenes i fibres.

El pla previst per l’aliança Saitec-RWE és iniciar, tan aviat com el prototip estigui llest, un període de prova de tres anys i mig, durant el qual s’obtindran dades i coneixement sobre els processos de disseny i fabricació (primers 18 mesos), i operació i manteniment (dos anys) necessaris per impulsar l’ús aquesta nova tecnologia en projectes d’eòlica marina arreu del món. A més, Saitec, encarregada del disseny i la gestió del projecte durant tot el cicle de vida, presta especial atenció a extreure conclusions relatives al comportament de la plataforma en condicions operacionals i extremes, així com al desenvolupament de solucions segures i eficients d’accés a la plataforma, de substitució de grans components, i d’escalabilitat de cara a futurs projectes comercials.

Tot seguit, es procedirà a la fase de comercialització, en la qual s’espera que l’àmplia experiència de RWE en el mercat global de l’energia eòlica marina sigui de gran ajuda. A més, el projecte compta amb el suport d’institucions rellevants del sector, com l’Ent Basc de l’Energia, el Port de Bilbao i el Govern Basc, així com amb la col·laboració del Clúster Basc de l’Energia, i el suport financer de l’Agència Basca de Desenvolupament Empresarial (Grupo SPRI) i el Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).