El 70% de l’energia mundial serà renovable el 2050

Les xifres parlen per si soles: El 82% d’experts de la indústria elèctrica mundial considera que les renovables dominaran el 70% del total del sistema abans de 2050. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu d’una enquesta realitzada a 1.600 experts del sector energètic d’una setantena de països diferents en la qual també s’assenyala que el 40% d’aquests està convençut que la fita es pot assolir en només 15 anys.

Per aconseguir-ho, algunes veus destacades del sector, com la de José Bogas, conseller delegat d’Endesa, o la d’Sven Utermöhlen, director de Construction&Engineering d’E.ON, es mostren convençudes que cal integrar les renovables a la xarxa actual i obtenir l’equilibri entre el model tradicional de negoci, basat en els combustibles fòssils, i la nova visió 100% renovable. Un equilibri que mentre que Bogas indica que és “inevitable” perquè “el futur és de les renovables”, per Utermöhlen només serà possible si s’aconsegueix una convergència entre el que requereix el sistema i el que exigeix la voluntat política.

En aquest sentit apunta també un informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient elaborat per Bloomberg New Energy Finance i publicat fa només uns dies. L’informe assegura que el total de les inversions en renovables durant l’última dècada ha superat els dos billons de dòlars i que aquest tipus d’energia contribueix actualment al 9’1% de la generació total d’electricitat, superant el 8,5% enregistrat durant el 2013. A més, de la inversió en renovables que es va fer a nivell mundial durant l’any passat, tant l’energia solar com l’eòlica suposen el 92% del total, un creixement que s’enfila fins el 25% i l’11%, respectivament.

Aquesta tendència a més, queda reforçada pels darrers moviments que s’han produït en el sector de les energètiques mundials, moltes de les quals estant virant el seu model tradicional de negoci cap a una aposta clara envers a les renovables. És el cas de l’alemanya E.ON que el passat mes de novembre presentava la seva nova estratègia corporativa en la que s’establia una total diferència entre la línia de negoci de les renovables, l’aposta clara de futur de la companyia, i la línia antiga, basada en els combustibles fòssils.

Però no només s’han pujat al carro de les renovables les empreses relacionades directament amb el sector de les energètiques. En els darrers temps gegants tecnològics com Apple o Google també han apostat amb força per invertir en aquest tipus d’energia. La multinacional de la poma anunciava fa poc més d’un mes, que destinaria més de 745 milions d’euros en una planta solar que servirà per abastir la seva nova seu a Califòrnia, mentre que Google ja fa temps que s’ha decantat cap aquest model fins al punt d’arribar a alimentar-se al 100% d’energies renovables. De fet, el canvi de tendència en el sector és tan evident que fins i tot el mitjà de comunicació britànic “The Guardian” ha decidit retirar les seves inversions en energies fòssils.

Amb tot, i malgrat que les dades apunten cap a un nou horitzó energètic en el qual les renovables es presenten com el puntal de l’energia mundial, les diferències de tendència en el model de negoci encara varien molt segons el país al qual es fa referència. Així, mentre que als Estats Units, el nord d’Europa, i fins i tot a la Xina –el país on es va invertir més en el sector durant el 2014 amb un total de 83.300 milions de dòlars– s’està apostant amb contundència per les renovables, a Espanya aquest camí sembla haver retrocedit amb rapidesa desprès de les darreres polítiques governamentals que s’han implantat i que han provocat una forta desinversió en el sector.