Les dades del vent: panoràmica de l’eòlica a Europa i a l’Estat

El 2020 ha arribat com una nova etapa de compromís sostenible per avançar cap a la transició energètica i aconseguir així la tan necessària descarbonització de l’economia. De moment, la Unió Europea ha fixat un objectiu del 35% d’energies renovables pel 2030, una fita en la qual l’energia eòlica té un paper principal. Hi arribarem? Quin és el ritme actual d’instal·lació? Repassem les xifres més recents de l’indústria eòlica a Europa i a l’Estat.

L’eòlica europea creix, però no tant com caldria

Amb un total de 205 GW, l’eòlica europea ha superat la fita dels 200 GW de potència instal·lada i ja cobreix el 15% de la demanda d’electricitat d’Europa. Segons el Balanç 2019 de l’associació empresarial europea WindEurope, l’any passat el parc eòlic continental va crèixer en 15,4 GW: 11,8 d’energia eòlica terrestre i  3,6 mar endins.

Aquesta xifra suposa un 27% més de la potència instal·lada l’any anterior i un 78% d’aquest increment correspon a Espanya. Tanmateix, malgrat celebrar aquest avanç,  l’associació ha advertit que aquest ritme de creixement no és suficient, ja que estima que, per poder assolir els objectius fixats al Green Deal europeu, caldria afegir un mínim de 30 GW cada any.

El repartiment per països és desigual. El 67% de potència eòlica instal·lada a Europa es troba concentrada a cinc països, entre els quals Espanya, amb  2,3 GW, és el segon amb major potència eòlica per darrere del Regne Unit (2,4 GW). Alemanya, que històricament ha estat el principal impulsor de la generació eòlica al continent, ha caigut a tercera posició amb 2,2 GW, seguida de Suècia (1,6 GW) i França (1,3 GW).

Espanya: primer país europeu en potència eòlica

Al 2019, es van instal·lar 2.243 MW eòlics a tot l’Estat, una xifra que multiplica per cinc la del 2018 i supera la de cap altre país europeu, segons dades recollides per l’Associació Empresarial Eòlica (AEE). Amb aquests, Espanya suma actualment un total de més de  25.700 MW eòlics instal·lats, distribuïts en gairebé 21.000 aeogeneradors situats als 1.205 parcs del territori. Tots plegats, cobreixen el 20,8% del consum elèctric estatal.

 

On són aquests parcs? Actualment, l’energia eòlica està present en gairebé totes les comunitats autònomes (llevat de  Madrid, Ceuta i Melilla), però les que més megawats eòlics van instal·lar al 2019 són Aragó (1.102 MW), Castella y Lleó (461 MW) i Galícia (416 MW). Els centres de fabricació, tanmateix, estan per tot arreu, repartits per setze de les disset comunitats autònomes. Respecte a les empreses  fabricants d’aerogeneradors, les més actives són Siemens Gamesa, Vestas, GE, Nordex-Acciona WindPower i Enercon, que en conjunt acaparen el 98,05% de la potència instal·lada.

 

Segons el recent informe d’Ember (l’antiga Sandbag) Global Electricity Review, l’electricitat generada a partir de la energía eólica va crèixer un 12% interanual al 2019 arreu del món. Malgrat haver passat tants anys sense fer cap instal·lació, gràcies a la remontada del 2019 Espanya no surt mal parada. Amb 55 Twh, l’estudi sitúa l’Estat com a seté país del món que més energia eòlica produeix, per darrere de la Xina (405,7 TWh), els Estats Units (300,1 TWh), Alemanya (126,4 Twh), el Regne Unit (65,3), l’Índia (63,3) i Brasil (56).

Cap al futur

Com a tecnologia madura de generació neta i de baix cost, l’eòlica té un paper fonamental per a la transició energètica. A més, ofereix no poques externalitats positives, com la creació de llocs de treball o el posicionament de l’Estat com a líder tecnològic internacional amb una cadena de valor competitiva.

Tanmateix, perquè la integració de l’eòlica i de les energies renovables en general empenyi la transició energètica, caldrà fer més esforços. A curt termini, el sector necessita que s’avanci en aspectes tècnics i regulatoris clau com la regulació de l’accès i la connexió a la xarxa, la reforma del sistema de subhastes, el repotenciament de parcs o la regulació de la hibridació i l’emmagatzematge.

Cal, en resum, un nou enfoc que permeti planificar i garantir una inversió continuada en les xarxes elèctriques, per al qual posar en funcionament ambiciosos plans estatals d’Energia i Clima serà fonamental.