180328_eolica_GWEC

El dolç moment de l’eòlica arreu del món, amb dades del GWEC

52.573 MW de potència eòlica afegida al 2017, xifres rècord enregistrades a Europa, l’Índia i el creixent sector de l’eòlica marina, 539.581 MW eòlics acumulats. Són les dades que confirmen el moment dolç que viu la indústria eòlica arreu del món, publicades recentment pel Global Wind Energy Council (GWEC).

La important caiguda dels preus tant de l’eòlica terrestre com de la marina continuen marcant la maduresa del sector, símbol de la qual és el cas d’Alemanya, que va veure l’any passat la primera licitació d’eòlica offshore sense subsidis. Arreu del món (el Marroc, Índia, Mèxic, Canadà…) el preu del kWh està ja al voltant dels 0,03 dòlars. Tot amb tot, estem davant d’un escenari que hagués estat difícil d’imaginar fa tan sols un parell de dècades.

Àsia

A l’Àsia, la Xina segueix marcant el pas, amb 19.500 MW afegits al 2017 (una mica menys que al 2016), i països com el Pakistan, Tailàndia i Vietnam, segons l’estudi, es mantenen com a mercats prometedors. Hi ha també, però, determinats mercats que han quedat “endarrerits”, normalment degut a les polítiques energètiques, com el Japó o Corea del Sud.

Europa
Segons les estadístiques del GWEC, el 2017 va ser el millor any de l’energia eòlica a Europa, amb Alemanya, que hi va afegir més de 6.000 MW, obrint el camí. L’informe destaca també els bons resultats de la indústria al Regne Unit i la recuperació del sector a França. A més, hi apareixen també nous rècords assolits per Finlàndia, Bèlgica, Irlanda i Croàcia. Pel GWEC, la instal·lació de 3.000 MW als mars d’Europa són un senyal del futur pròsper que li espera.

Amèrica del Nord i Central

El mercat de l’energia eòlica als Estats Units continua amb bona salut. El 2017 va ser un altre any fort, es van afegir 7.100 MW i les perspectives són bones pels propers anys. Cada cop més grans companyies estan signant acords de venda directa d’electricitat neta, els famosos PPA (Power Purchase Agreement).

Les previsions del GWEC es mostren optimistes respecte a Canadà i Mèxic, malgrat que l’evolució dels respectius mercats al 2017 no és gaire destacable. La raó és que en ambdós casos els governs actuals semblen estar posant en peu polítiques que esdevindran un sòl fèrtil pel creixement de les energies renovables durant la propera dècada.

Altres regions

Pel que fa a Amèrica del Sud, l’informe destaca els més de 2 GW eòlics que el Brasil va aconseguir acumular malgrat el cicle de crisis polítiques i econòmiques en el qual està immers el país, així com la bona evolució de l’Uruguai, que ja s’apropa al 100% d’electricitat renovable. A l’Argentina, per la seva banda, les subhastes celebrades al 2016 i 2017 faran que veiem un fort increment en el nombre d’instal·lacions en un futur proper.

L’informe també destaca l’activitat eòlica als països africans i de l’Orient Mitjà, tot i que només Sud-àfrica, que va agregar 621 MW de nova capacitat a la xarxa, va veure projectes acabats. Al Marroc I a Kènia existeixen projectes inacabats però que s’espera que tinguin un impacte important en quan es finalitzen aquest any. La zona del Pacífic, per contra, apareix a l’estudi com més aturada, malgrat que a Austràlia es va signar un nombre significatiu de nous contractes al 2017.

Tot amb tot, en paraules de Steve Sawyer, secretari general de GWEC, “aquestes xifres mostren una indústria madura, en transició cap a un sistema basat només en el mercat, que competeix exitosament amb tecnologies predominants fortament subsidiades”. “Estem complint la nostra promesa de proporcionar la major quantitat possible d’electricitat lliure de carboni al menor preu”, resumeix Sawyer, i afegeix:  “l’eòlica és ja la tecnologia més competitiva en molts mercats, si no en tots, i l’aparició d’híbrids eòlics/solars, una gestió de xarxa més sofisticada i un emmagatzemament cada cop més assequible comencen  a oferir la imatge de com serà el sector de l’energia totalment lliure de combustibles fòssils”.