Digitalització digitalización

Digitalització de l’energia: el repte de combatre els riscos cibernètics

Robatori d’informació, problemes de seguretat, apagades a diverses regions… Són alguns dels riscs emergents que assenyala el nou informe de la Comissió Europea (CE) “Ciber Seguretat en el Sector de l’Energia”, preparat per la Plataforma Energètica d’Experts en Seguretat Cibernètica (EECSP), que orienta l’organisme en qüestions d’infraestructures, seguretat de subministrament, tecnologies de xarxes intel·ligents i energia nuclear.

Al post Parlen les turbines: com el ‘big data’ està transformant l’energia eòlica ja vam comentar el gran ventall de possibilitats derivades de l’ús, cada cop més estès, de les tecnologies digitals al sector de les energies renovables. Aquest nou paisatge, però, no està lliure de riscos. Els ciberatacs a infraestructures crítiques, entre elles les energètiques, cada cop són més habituals, i el desenvolupament de sistemes d’alt grau de seguretat ha esdevingut una prioritat per a una indústria que confia en poder controlar els riscos de l’era digital per aprofitar-ne els avantatges.

Quatre àrees clau de la digitalització

«La infraestructura energètica s’està modernitzant per tal d’incrementar l’eficiència i la fiabilitat operacional i de l’energia. La digitalització en l’energia està liderada per l’auge de les fonts renovables, l’emmagatzemament, la mobilitat elèctrica, les microxarxes, la generació distribuïda… Com a conseqüència, les noves tecnologies de xarxa estan introduint milions de nous components intel·ligents al sector de l’energia que es comuniquen de manera molt més avançada». Així dibuixa el context actual el nou informe, que afegeix: «L’augment de l’eficiència té un preu: una major exposició a incidents i atacs cibernètics».

Cada cop és més habitual que s’utilitzin tecnologies digitals per controlar la producció d’energia, transmetre informació sobre el consum i supervisar la demanda, tant en les noves tecnologies renovables com en les tradicionals. Així les coses, l’informe de la CE apunta a la necessitat d’analitzar possibles amenaces a la seguretat digital dintre de la Unió Europea, així com de pensar estratègies per tal de minimitzar-les, i fa una crida a les regions energètiques a cooperar i compartir informació sobre els riscs associats a la interconnexió de les infraestructures.

La Comissió, doncs, proposa un marc estratègic basat en quatre àrees clau: gestió de riscos i amenaces, ciberdefensa, resiliència cibernètica i competències per prendre mesures. Un document que representa el primer pas per coordinar una anàlisi conjunta de les dinàmiques del sector que permeti identificar amenaces presents i futures i aplicar les mesures convenients tant a l’àmbit estatal com de la Unió Europea.

Ciberatacs: cada cop més freqüents

Al “Global Risk Report 2016”, el World Economic Forum va situar el risc d’atacs a infraestructures crítiques com un dels més probables i amb més impacte per als països desenvolupats. De fet, als Estats Units, on les tecnologies digitals estan més avançades, el sector que més atacs cibernètics rep és el de l’energia (un 32% a finals del 2015 segons l’organisme governamental nord-americà ICS-CERT). Segons l’Institut Nacional de Ciberseguretat, a Espanya es van gestionar 106.000 incidents de seguretat al 2016, dels quals 450 afectaven a operadors crítics de sectors estratègics, en especial al sector de l’energia i al financer i tributari.

A Europa es va aprovar la Directiva sobre seguretat de Xarxa i Sistemes d’Informació al 2016, que entre altres coses estableix noves normes per obligar als operadors d’infraestructures crítiques com l’energia i els transports a protegir-se del risc de ciberatacs i a informar a les institucions dels incidents de seguretat greus.

En línia amb la directiva establerta l’any passat, la Comissió fa ara una passa més cap a la cooperació entre els Estats membres en qüestions de ciberseguretat, tant estratègica com en termes operatius, amb aquest nou informe. Un procés absolutament necessari per tal de garantir la seguretat dels operadors, els actors de mercat i els consumidors d’energia en aquests temps en què la digitalització avança a tota velocitat.