Dia Mundial Sense Cotxes - Día Mundial Sin Coches 02

Dia Mundial Sense Cotxes o… el dia que tots ens movem amb cotxes elèctrics

Fa gairebé tres dècades que el dia 22 de setembre està marcat al calendari amb una cita molt important, la del Dia Mundial Sense Cotxes. Són moltes les ciutats i els pobles d’arreu del món que, almenys per un dia, deixen els cotxes al garatge.  Però… D’on ve aquesta efemèride?

L’estiu de l’any 1973 s’iniciava la primera crisi del petroli, que es va originar arrel de la decisió dels països àrabs membres de l’OPEP de no exportar més petroli als països que havien recolzat Israel durant la guerra de Yom Kipur. Qui en sortia més esquitxat? Els Estats Units i Europa.

Davant d’aquesta decisió de l’OPEP, molts dels països afectats van respondre a la preocupació de la ciutadania amb la iniciativa del Dia Mundial Sense Cotxes. Alguns governs van plantejar prohibicions de circulacions en dies festius i els ciutadans van tenir l’oportunitat de tornar a gaudir l’espai que havien cedit als cotxes.

Malauradament aquesta experiència no es va recuperar fins a mitjans dels anys 80, però aquest cop impulsada des d’organitzacions ecologistes i sectors en defensa de la bicicleta. Aquestes mobilitzacions s’han anat repetint fins a l’actualitat i ha estat des d’inicis dels 2000 que, en el cas europeu, les institucions i governs de diversos països han promogut iniciatives que cridessin a la ciutadania a implicar-se en el nou discurs de mobilitat urbana sostenible i a conscienciar-se sobre els problemes mediambientals que produeix l’ús de l’automòbil i els alts nivells de trànsit. En el cas de Catalunya, l’any 1999 es convocava el dia sense cotxes amb el clar objectiu d’interpel·lar a la ciutadania a la reflexió individual i col·lectiva sobre l’ús de l’automòbil a les ciutats. Ara, gairebé dues dècades més tard, tenim un nou repte: fer nostre el canvi cap a la mobilitat elèctrica. Estem preparats?

Tal com explicàvem a l’article “Renovables i mobilitat elèctrica: de la mà cap al futur”, els vehicles elèctrics que funcionen amb energia renovable són una peça clau per aconseguir una economia sostenible, baixa en carbó i que vetlli pel medi ambient i per la qualitat de vida de les persones. És per això que el futur de la mobilitat sostenible exigeix parlar del vehicle elèctric com un dels agents clau en aquest canvi. Actualment hi ha més de dos milions de cotxes elèctrics circulant al món i les dades, tot i que ens permeten ser optimistes, només representen un 0,2% del total.

La Unió Europea es marca com a objectiu per al 2050 que la meitat dels cotxes en circulació, uns 12 milions, siguin elèctrics, el que requeriria que cap a l’any 2030 la meitat de les vendes siguin de cotxes elèctrics.

Ara estem cridats a entrar en el discurs, a prendre partit del canvi cap a una mobilitat sostenible i això passa per la mobilitat elèctrica. L’electrificació del parc mòbil arreu del món és un dels grans reptes d’aquest segle i cal seguir avançant camí d’aquest objectiu, on les renovables hi tenen molt a dir.