171129_sector energètic demanda europea

Ambició eòlica: podria cobrir fins al 30% de la demanda elèctrica europea al 2030

L’energia eòlica podria esdevenir la font del 30% de la demanda elèctrica europea en poc més d’una dècada. És la conclusió dels informes publicats per l’associació europea del sector eòlic WindEurope sota els títols “Perspectiva pel 2020” i “Escenaris pel 2030”. Tot i així, perquè aquesta projecció es converteixi en realitat, els estudis adverteixen que caldrà posar en funcionament les polítiques energètiques adequades.

L’establiment d’objectius ambiciosos és clau per a l’avanç de la transició energètica cap a un model més sostenible basat en energies renovables. Així ho ha explicat Giles Dickson, CEO de WindEurope, amb motiu de la presentació dels estudis: «La indústria necessita plans vinculants i ambiciosos d’Acció Nacional sobre Energia i Clima que proporcionin claredat sobre els volums posteriors al 2020, això permetrà que continuïn les reduccions de costos». A més, Dickson ha afegit que «amb un ambiciós objectiu europeu d’energies renovables d’almenys el 35% pel 2030, la indústria eòlica podria lliurar volums encara majors a un cost competitiu“.

Creixement concentrat a sis països

Europa té potencial per assolir una taxa d’instal·lació mitjana de 12,6 GW per any d’aquí al 2020, segons les dades de WindEurope, que indiquen que en tres anys la regió arribaria als 204 GW eòlics proveïts en total. Al 2020, doncs, l’eòlica seria ja la principal font renovable per davant de la hidroelèctrica, i cobriria el 16,5% de la demanda elèctrica.

WindEurope assenyala, però, que existeix la possibilitat que aquest creixement de l’energia eòlica es concentri en sis països: Alemanya, Regne Unit, França, Espanya, els Països Baixos i Bèlgica. Segons les projeccions actuals, altres estats d’Europa Central i Oriental podrien quedar-s’hi enrere.

Tres possibles escenaris

L’estudi de l’associació europea “Escenaris pel 2030”, es basa en tres possibles escenaris amb què la indústria podria trobar-s’hi en poc més d’una dècada.

Segons l’escenari central presentat per l’estudi, al 2030 els territoris de la  Unió Europea ja comptarien amb 323 GW de capacitat eòlica acumulada; unaxifra que dobla la capacitat instal·lada al 2016, 160 GW, i que permetria produir 888 TWh d’electricitat d’origen eòlic, corresponents al 30% de la demanda elèctrica europea.

Dels altres dos possibles escenaris delineats per l’informe, el més pessimista calcula uns 256.4 GW de capacitat d’energia eòlica pel 2030, (207 GW terrestres i 49 GW marins), que correspondrien al 21.6% de la demanda d’electricitat de la UE estimada per aquell any.

L’escenari més optimista, basat en les millors condicions de mercat i de context polític, preveu la instal·lació de 397 GW de capacitat eòlica als territoris de la UE (298,5 GW terrestres i 99 GW marins), una xifra que permetria cobrir fins al 35% de la demanda elèctrica total al 2030.

323 GW eòlics i 569.000 llocs de treball

Dels 323 GW totals previstos per l’escenari central, 253 GW correspondrien a parcs eòlics terrestres, i 70 GW a parcs eòlics marins. Espanya seria el quart país amb major capacitat instal·lada (35 GW), per darrere d’Alemanya, França i el Regne Unit (85 GW, 43 GW i 38 GW respectivament). Per altra banda, Dinamarca, Irlanda, Estònia i els Països Baixos cobririen més del 50% de la seva demanda elèctrica amb energia eòlica, sempre segons les projeccions de l’informe per l’any 2030.

Aquest escenari preveu d’una banda el «repotenciament o ampliació» de gairebé la meitat de la capacitat existent, la vida útil de la qual està prevista que finalitzi abans del 2030, i d’altra banda, el desbloqueig de 239 mil milions d’euros d’inversió entre el 2017 i el 2030, quan la indústria eòlica serà ja responsable de 569.000 llocs de treball.

Com a resultat, aquest panorama significaria una reducció anual de les emissions de CO2 en 382 milions de tones, i evitaria la importació de combustibles fòssils per valor d’uns 13.200 milions d’euros.

Requisits per arribar-hi

WindEurope recorda tanmateix, que perquè puguem arribar a la situació descrita per l’escenari central de l’estudi, és necessari aplicar les polítiques energètiques adequades per tal que es produeixin canvis significatius en el sistema energètic actual.

Entre els factors més rellevants, l’informe assenyala una major estabilitat dels ingressos a llarg termini, així com una millora en la integració de les renovables variables al sistema elèctric, que inclogui la construcció de la xarxa i les interconnexions, i un clar compromís polític amb l’electrificació de sectors com la climatització i el transport.