De récord en récord: la eólica en Estados Unidos - De rècord en rècord: l'eòlica als Estats Units

De rècord en rècord: l’eòlica als Estats Units

Els Estats Units (EUA) va ser el país que més electricitat eòlica va produir al 2015, per davant de la Xina i d’Alemanya, segons dades del Global Wind Energy Council (Consell Global de l’Energia Eòlica) i de l’administració nordamericana difoses per l’Associació Americana de l’Energia Eòlica (AWEA). L’any passat la indústria del vent americana va produir més de 190 milions de MWh, electricitat suficient per abastir al voltant d’unes 17,5 milions de llars típiques, una capacitat quasi 25 cops superior a la registrada l’any 2000.

L’eòlica és la renovable que més creix, però no l’única. En total, als EUA es van instal·lar 16 GW d’energia neta al 2015, el que suposa un 68% de la nova capacitat total, segons el Sustainable Energy in America Factbook publicat per Bloomberg a principis d’any. I el 2016 es presenta no menys prometedor: un recent informe d’AWEA assenyala un fort increment de la capacitat eòlica instal·lada i de les inversions en el segon trimestre de l’any.

Quina és la situació del sector eòlic als Estats Units i quina és la visió de futur que l’impulsa?

Primera potència eòlica: promoció i innovació

Els informes de l’AWEA col·loquen els Estats Units com a primera potència mundial en generació d’energia eòlica, per davant de la Xina, tot i que segons dades de l’Associació Mundial de l’Energia el país asiàtic compta amb gairebé el doble de potència eòlica instal·lada. Com és això possible?

La resposta és ben clara: els EUA tenen algunes de les instal·lacions eòliques més productives del món, infraestructures clau aconseguides gràcies al suport financer del govern (els crèdits fiscals a la producció han atret més de 128.000 milions de dòlars d’inversió privada en els darrers deu anys) i a les polítiques de promoció per instal·lar fàbriques arreu del país.

La innovació també ha tingut un paper fonamental a l’hora de modernitzar la xarxa elèctrica, una inversió que ha contribuït a reduir la congestió i els costos. Texas en constitueix un exemple, un estat que ha aconseguit doblar la seva quota de penetració eòlica gràcies a l’establiment de la Competitive Renewable Energy Zone.

Una indústria rendible i dinamitzadora

L’eòlica als Estats Units és una font d’energia assequible, els preus han disminuït fins a una xifra rècord de 2,35 cèntims de dòlar per kWh en algunes parts del país, el preu més baix mai enregistrat per l’informe governamental Wind Technologies Market Report. Segons l’AWEA, el nord-americà és un dels mercats més atractius del món per a empreses amb importants costos d’inversió. Amb un preu de 7,5 cèntims de dòlar per kWh, el preu de l’electricitat per a la indústria és inferior als EUA que a altres potències econòmiques com l’Alemanya, la Xina o l’Índia.

La indústria eòlica està actuant també com un important dinamitzador del mercat de treball. La major part dels components necessaris per a la fabricació de turbines eòliques es fabrica als Estats Units, el que ha impulsat tota una indústria al voltant de l’energia eòlica que actualment ja dóna feina a més de 73.000 persones. Segons AWEA, que treballa amb dades del Departament d’Energia dels EUA, el compromís governamental actual de generar almenys un 20% de l’electricitat del país als parcs eòlics al 2030 podria significar fins a 380.000 llocs de treball en el sector.

Iowa, al capdavant

L’estat d’Iowa, amb un territori equivalent als de Castella i Lleó i Aragó junts i una població de poc més de tres milions, és el protagonista d’una de les fites aconseguides per l’eòlica americana al 2015: més del 31% de l’electricitat produïda en aquest estat procedia de parcs eòlics. És el primer cop, segons afirma l’AWEA, que el vent subministra més del 30% de l’electricitat d’un estat. El governador d’Iowa, Terry Branstad, que també dirigeix la Coalició de l’Energia Eòlica i Solar (Wind and Solar Energy Coalition), ha assegurat que l’estat té potencial per arribar a una quota eòlica del 40% del mix en els propers cinc anys.

Les oportunitats mar endins

El desenvolupament de parcs eòlics offshore representa una de les majors oportunitats per al futur energètic dels EUA, on es calcula que el potencial del vent sobre les zones costeres podria generar més de 4.000 GW, el que suposaria a grans trets quadruplicar la capacitat de generació elèctrica del sistema actual del país.

L’eòlica marina, encara molt més avançada a Europa que als EUA, es presenta com una opció per assegurar el subministrament d’energia renovable a les grans ciutats costaneres, com Nova York, on ja hi ha projectat el major parc offshore del país. L’agència governamental anomenada Oficina de Gestió d’Energia Oceànica (BOEM), ja ha atorgat uns dotze contractes eòlics marins, corresponents a més de 4.000 metres quadrats d’aigües federals.

Direcció al futur: objectiu 2050

El Factbook de l’AWEA recull un altre dels efectes positius de la transició energètica dels EUA: la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, que es troben ara al nivell més baix des de l’any 1995.

L’any passat el Departament d’Energia va publicar l’informe que tracta de calcular els beneficis econòmics, socials i mediambientals que implicaria un important desenvolupament de l’energia eòlica fins al 2050. Si es manté el ritme de transició energètica esperat, els EUA podria evitar l’emissió de més de 12,3 gigatones de gasos i estalviar uns 260.000 milions de galons d’aigua, gràcies a l’augment de l’energia eòlica generada.

Als Estats Units i al món, l’eòlica segueix obrint el camí cap a una molt necessària transició energètica. Contribuir-hi és qüestió de voluntat política i responsabilitat mediambiental i econòmica.