Comença una nova etapa per a l’eòlica a Espanya?

Comença una nova etapa per a l’eòlica a Espanya?

Després d’uns anys de forta crisi i paralització del sector eòlic espanyol, apareixen diferents motius per a l’optimisme. La presentació del Pla de Rellançament de la Indústria Eòlica (PRIE), l’anunci d’una convocatòria de subhasta, que podria atreure els primers 500 MW eòlics posteriors a la reforma energètica, o l’aprovació de la Planificació Energètica per al 2015-2020 amb 5.000 MW d’eòlica són alguns dels moviments fets públics aquest mes d’octubre pel govern central que ens fan plantejar els següents interrogants: ens trobem davant una nova etapa per a l’eòlica espanyola? I la nostra, se’n beneficiarà l’eòlica de casa d’aquestes novetats?

Si aquestes iniciatives tiren endavant, l’energia eòlica tornaria al camí per situar-se com a una de les tecnologies més competitives i eficients per tal d’assolir els compromisos climàtics adquirits amb la UE pel 2020.

Mesures per potenciar la indústria eòlica

El passat 15 d’octubre el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (MINETUR) presentava el Pla de Rellançament de la Indústria Eòlica, elaborat conjuntament amb l’Associació Empresarial Eòlica (AEE) amb l’objectiu de potenciar el sector eòlic espanyol.

El PRIE persegueix el triple objectiu de millorar la capacitat productiva del sector eòlic, d’assegurar l’accés de la indústria als mercats internacionals mitjançant productes competitius i de qualitat, i de potenciar l’R+D per continuar en l’avantguarda tecnològica. El pla comprèn un conjunt de 15 mesures agrupades al voltant de tres eixos principals: el desenvolupament industrial, l’impuls a les exportacions i a la presència internacional, i l’afavoriment de la R+D. Entre les diferents mesures que es poden posar en marxa, destaquen el suport als programes de reindustrialització i competitivitat o la reducció de taxes i l’optimització de la logística portuària, així com la substitució o extensió de vida d’aerogeneradors en parcs antics, entre d’altres.

Subhasta de 500 MW eòlics

L’endemà d’aquesta presentació el govern espanyol donava llum verda a una convocatòria per a 500 MW de potència eòlica, que finalment es va publicar al BOE el passat dissabte 23 d’octubre. Aquesta subhasta és la primera des de la moratòria recollida en el reial decret espanyol aprovat el gener del 2012 que suprimia el sistema de primes per a les noves instal·lacions de generació d’electricitat amb energies renovables, cogeneració i residus.

D’acord amb els càlculs realitzats per l’AEE, la nova redacció implica un increment de la retribució de 63.725 euros per MWh, degut a dues modificacions; una en el cost de la inversió i l’altra en les hores estimades de funcionament per tal d’obtenir rendibilitat. La primera de les millores reconeix un cost d’inversió en els parcs de 1,2 milions d’euros per MW instal·lat, un 9% més que en l’esborrany publicat la primavera passada, d’1,1 milions. La segona, redueix el nombre d’hores d’operació anuals equivalents de 3.200 a 2.800.

Segons el sector, amb aquesta proposta acudiran tot un plegat d’empreses interessades en construir parcs que porten anys en tramitació. A més, també servirà per repotenciar parcs actuals.

D’altra banda, segons fonts del govern central, la subhasta d’eòlica i de biomassa –també es convoquen 200 MW d’aquesta font d’electricitat renovable– atraurà uns 1.270 milions d’euros en inversions, 600 M€ per a l’eòlica i 670 M€ per a la biomassa.

Planificació estratègica per al 2020

També el 16 d’octubre s’aprovava en el Consell de Ministres la planificació energètica per al període 2015-2020. El document preveu un increment mitjà anual del consum final d’energia del 0,9% i un descens del 1,6% anual de la intensitat energètica (consum en relació al PIB) gràcies a l’augment de la proporció d’energies renovables en el mix energètic.

La planificació suposa una inversió de 4.541 milions durant els propers cinc anys i inclou una descripció de projectes d’infraestructures que es desenvoluparan durant aquest període. Pel que fa a l’eòlica, segons apunta l’AEE, el document preveu incorporar uns 5.000 MW, fet que requeriria una inversió de 7.000 milions d’euros. Per aconseguir-ho, des de la patronal eòlica s’al·ludeix a la necessitat de finançament i a la importància de disposar d’un marc regulador estable que garanteixi la seguretat jurídica a les inversions.