170830_claves claus energia 2040

Les claus de l’energia fins el 2040

Actualment ens trobem immersos dins un canvi de paradigma energètic en el qual es qüestionen les solucions basades en combustibles fòssils. Tot canvia molt ràpid i la transició cap a energies renovables ja no consisteix només en una promesa, és una realitat que s’està implantant de forma progressiva. Tres elements clau vertebraran els canvis en les properes dues dècades: vehicles, bateries d’emmagatzemament i autoconsum.

La introducció del vehicle elèctric constitueix una clara aposta tecnològica que acabarà dominant les carreteres en un futur no tant llunyà com ens pensem. També s’està donant a conèixer la tecnologia basada en bateries, com a complement perfecte per pal·liar la intermitència en la generació d’energia basada en recursos naturals renovables (eòlica i solar). En aquest sentit està ajudant a popularitzar-ho un descens important en el preu de les bateries. El darrer element és l’autoconsum, íntimament lligat a la capacitat d’emmagatzematge d’energia a les llars. Una infraestructura cada cop més estesa i assequible  d’autoabastament canviarà el sistema elèctric i energètic tal i com l’hem viscut en les darreres dècades.

170830_claves claus energia 2040

Aquestes tres claus se’n deriven de les 10 conclusions -a tall de pronòstic- a les quals s’ha arribat en l’informe New Energy Outlook 2017 publicat el passat mes de juny per la firma de recerca en la indústria de l’energia Bloomberg New Energy Finance (BNFE):

  1. L’energia eòlica i la solar dominaran el futur de l’electricitat.
  2. El repte de l’energia solar es torna més important per la necessitat d’integrar-la a la xarxa de forma satisfactòria.
  3. El preu de l’energia eòlica onshore baixarà ràpidament i el de l’offshore encara més.
  4. Les bateries i altres mètodes per flexibilitzar el sistema elèctric permetran una major integració de les renovables.
  5. La Xina i la Índia són una oportunitat de negoci de 4 bilions de dòlars pel sector de l’energia.
  6. L’atractiu de l’energia solar pels propietaris de vivendes creix, cada cop més.
  7. Els vehicles elèctrics augmenten el consum d’electricitat i ajuden a equilibrar la xarxa.
  8. L’electricitat, produïda a partir del carbó, col·lapsarà a Europa i els EUA, amb un pic global al 2026.
  9. El gas serà un combustible de transició, però no de la forma en la qual la majoria de la gent creu.
  10. El pic d’emissions de CO2 del sector energètic mundial serà en 10 anys i després baixaran.

Totes aquestes tendències demostren que els canvis acabaran arribant tant des dels consumidors, com des de les corporacions, ens reguladors i governs. 10 tendències cap a un 2040 més renovable i sostenible.