Tres raons per creure en el boom renovable a la Xina

L’extraordinari creixement econòmic de la Xina durant les darreres dècades la va convertir en la superpotència que es considera avui dia. Però aquell salt endavant tenia també una cara fosca: per mantenir el ritme imparable de creixement de la demanda energètica, el país va haver de recórrer a les úniques tecnologies de generació que tenia a l’abast, totes basades en combustibles fòssils i sobre tot en el carbó. En poc temps va esdevenir el major emissor de CO2 del món, i la dependència del carbó (la seva presència al mix energètic del país va arribar al 75% a finals dels anys 80) va esdevenir insostenible.

Fa uns anys que la Xina va decidir deixar d’ignorar el problema, i ara que comencen a veure’s els seus esforços per revertir aquesta situació, ja s’ha fet un nom com el gran defensor de les energies renovables. Però, com de seriosa i fiable és aquesta aposta?

Interès i recursos

El camí emprès per la Xina per dir adéu al carbó no és ni fàcil, ni curt. Requereix mà dura i mesures estrictes, dues coses que el règim autoritari es pot permetre. L’objectiu establert d’aconseguir que un 20% de l’energia consumida al 2030 procedís de fonts d’energia neta ha portat el govern a dissenyar un pla de ruta implacable per desterrar el carbó i les seves conseqüències a base d’energies renovables. El millor exemple és potser Pequín, on l’última gran central elèctrica de carbó va tancar el passat mes de març.

Al 2016, el govern xinès va anunciar pels següents tres anys una inversió de 360.000 milions de dòlars en energies netes i, de fet, ja l’any passat els recursos invertits en el sector, corresponents al 17% de la inversió global) van convertir el país en el major impulsor de les energies renovables arreu del món.

La contaminació, un problema ben real

L’aposta de la Xina per l’energia verda respon, almenys parcialment, a la pressió d’una població farta de respirar un aire mortífer. El país està al capdavant del Top 10 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dels territoris amb pitjor qualitat de l’aire, i segons dades de l’organisme, més d’un milió de persones hi van morir al 2012 degut a la contaminació atmosfèrica. Millorar l’atroç qualitat de l’aire a les seves megaciutats ha esdevingut un objectiu prioritari i estratègic pel govern xinès.

Líder global, la guinda final

Després d’encarnar durant anys el pitjor cas de pol·lució d’arreu del món, el govern xinès ha posat en marxa mesures que ja han millorat considerablement la situació en molts llocs del país. Una creixent inquietud i demanda pública, juntament amb la por al canvi climàtic han conformat un còctel de motivació per netejar l’aire de contaminants que supera la de molts altres països.

Un recent informe de Greenpeace assenyala que l’abús en el passat de les centrals de carbó ha donat lloc a un interès incontenible per desenvolupar tecnologies renovables, i calcula que actualment a la Xina, cada hora, s’erigeix un molí eòlic i s’instal·len tantes plaques solars com per cobrir tot un camp de futbol. Evidentment, el repte és encara gran. Segons apunta Greenpeace, la manca d’infraestructures va suposar el malbaratament d’un 19% de l’energia eòlica generada durant els tres primers trimestres del 2016.

La fabricació de components a la Xina, a més, ha transformat de dalt a baix la indústria de les energies renovables arreu del món, garantint en molts casos costos competitius que han permès a les noves tecnologies plantar cara a la generació elèctrica a partir de combustibles fòssils. Hi ha també, és clar, una oportunitat de negoci global. Avui, la Xina ja encapçala el rànquing d’ E&Y de països més atractius per invertir en renovables. Segons dades de l’Agència Internacional d’Energies Renovables, el sector hi ha generat ja un total de 3,64 milions de llocs de treball i si el govern segueix el pla establert es calcula que en tretze anys la Xina arribarà a reduir les seves emissions de CO2 en un 54%.

Com a guinda final, després de l’històric Acord de París sobre el clima i de les reiterades mostres de menyspreu del president nord-americà Donald Trump cap a la lluita global contra el canvi climàtic, la Xina ha vist com una aposta energètica estratègica a l’àmbit nacional ha esdevingut també una oportunitat de lideratge global. Com més sucre, més dolç.