Barcelona_energia

Barcelona: amb pas ferm cap a una ciutat sostenible

L’energia ha esdevingut una estratègia prioritària en l’activitat del govern municipal de Barcelona. En els últims anys s’ha treballat per combatre el canvi climàtic i per la transició cap a un model energètic més net i sostenible. A l’estiu del 2016 es va aprovar la Mesura de Govern “Transició cap a la Sobirania Energètica”, i al 2017 van arribar iniciatives clau com el Programa d’Impuls a la Generació d’energia Renovable i la creació de la comercialitzadora elèctrica municipal Barcelona Energia. Avui fem una repassada a les principals fites de la política energètica de la ciutat en els darrers anys.

Cap a la sobirania energètica

Al juliol del 2016, l’Ajuntament de Barcelona posa en funcionament la Mesura de Govern “Transició cap a la Sobirania Energètica”, que des de llavors marca l’actuació municipal en matèria de política energètica amb l’objectiu de canviar el model energètic i avançar cap a la independència energètica.

Com a objectius concrets, la mesura especifica «doblar la generació d’energia solar municipal procedent d’energies renovables i augmentar en un 10% la generació elèctrica privada procedent de renovables».

L’aposta renovable a Barcelona

L’alcaldia té en ment convertir Barcelona en una ciutat de referència en l’àmbit de la generació elèctrica renovable i local, l’autoconsum i l’autoproducció. A l’abril del 2017, es presenta el Programa d’Impuls a la Generació d’Energia Renovable a Barcelona, que inclou diverses actuacions a desenvolupar entre els anys 2017 i 2019, amb un pressupost de 12,4 milions d’euros. L’objectiu és “augmentar i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, tant en espais públics com privats, implicant diferents actors socials, des de l’administració pública als ciutadans, les empreses privades i altres col·lectius».

La ciutat compta amb 60 edificis i equipaments municipals generadors d’energia elèctrica, amb un total de 1.000 kW de potència fotovoltaica instal·lada. A l’estiu del 2017, hi ha en licitació 31 projectes més per generar energia en edificis públics. A més, per tal d’engrescar els particulars, la ciutat impulsa una sèrie d’ajudes i subvencions en edificis i habitatges, i treballa per posar en funcionament bonificacions fiscals.

Una comercialitzadora elèctrica pròpia

Aquesta estratègia energètica es concreta amb la creació, al març del 2017, d’una comercialitzadora elèctrica pública que, batejada amb el nom de Barcelona Energia, hauria de començar a subministrar energia a partir de l’estiu del 2018.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament no només busca comercialitzar de manera pública l’energia de la ciutat, sinó a més reduir el consum fins a un 10% i impulsar la generació d’origen renovable.

Eficiència i estalvi

En la mateixa línia estratègica, el consistori promou l’eficiència i l’estalvi energètic, amb accions com la creació de Punts d’Atenció Energètica per assessorar la ciutadania en termes d’estalvi, eficiència o instal·lacions energètiques, o la Marató d’Estalvi Energètic organitzada amb motiu del Dia Mundial de l’Energia, el 14 de febrer del 2018. Per tal de crear consciència i promoure bones pràctiques, l’Ajuntament de Barcelona celebra l’efemèride amb una campanya interna en què 47 equipaments i dependències municipals competeixen per reduir la factura elèctrica.

marato_estalvi_energetic barcelona energia sostenible

Transport net i sostenible

La mobilitat sostenible és una peça clau en la transició energètica. En aquest sentit, Barcelona ha posat en funcionament diverses iniciatives per facilitar el desenvolupament d’un transport urbà més net. El passat mes d’octubre Barcelona es va comprometre a comprar exclusivament autobusos ecològics a partir del 2025. I el passat mes de gener es va anunciar que les dues xarxes de tramvia de Barcelona utilitzaran exclusivament energia d’origen renovable durant l’any 2018, gràcies a un acord entre TRAM i Endesa.

Barcelona es posiciona així en línia amb altres grans ciutats d’arreu del món que estan adoptant objectius ambientals estrictes. Tot plegat, busca millorar la qualitat de l’aire i assolir els objectius de reducció d’emissions establerts a l’acord del clima de París.

Tota la informació relativa a l’energia de Barcelona la podeu trobar el lloc web municipal creat expressament per fer un seguiment de la transició energètica, un espai que informa des dels drets energètics de la ciutadania als recursos i eines disponibles o el funcionament energètic de la ciutat.