Autoconsum eòlic i solar a casa, ¿la parella perfecta?

Si esteu considerant sumar-vos a la revolució de produir la vostra pròpia energia renovable a casa, segurament ja esteu familiaritzats amb totes les preguntes a les quals caldrà donar resposta abans de decidir quina solució convé més en cada cas. Una de les grans qüestions serà triar per quina tecnologia de generació optareu: plaques solars o aerogeneradors domèstics?

L’autoconsum energètic, sigui solar o eòlic, s’enfronta als mateixos reptes d’interrumpibilitat que les energies renovables industrials: ni el sol brilla tot el dia, ni el vent bufa sempre. És per això que sovint els molins domèstics, com les plaques solars, estan connectats a la xarxa elèctrica convencional per poder cobrir còmodament les necessitats d’una llar.

Però què ocorre si volem mantenir-nos independents de la xarxa, o si el nostre habitatge es troba en un lloc on aquesta opció no és viable? Una solució és instal·lar un sistema de bateries per emmagatzemar l’excés d’electricitat en les hores de més producció. Tot i que les bateries són cada cop més assequibles, hi ha estudis que mantenen que optar per un petit sistema de producció híbrida solar i eòlica podria ser la millor solució en molts casos. Els períodes de màxima generació de les dues tecnologies sovint poden tenir lloc en hores diferents del dia i èpoques diferents de l’any, el qual els fa complementaris.

Per exemple, en algunes zones, la velocitat del vent és alta durant l’hivern, però es redueix considerablement durant els mesos d’estiu, que és quan el sol té més força i brilla durant més hores. En aquest cas, si combinem un aerogenerador domèstic i plaques solars, el nostre sistema serà més flexible i més autònom, pel que podrem reduir la necessitat de comptar amb una gran capacitat d’emmagatzemament en bateries. En els pocs moments en què ni brille el sol ni bufi el vent, o es produeixi qualsevol incidència, podrem cobrir les necessitats elèctriques amb un petit banc de bateries que ens permeti cobrir el subministrament durant dos o tres dies, o fins i tot amb un modest generador alimentat per un motor d’explosió.

Tanmateix, per completar aquest sistema de generació híbrida, necessitarem comptar també amb un equip de regulació i conversió, un controlador elèctric que coordinarà el funcionament simultani dels tres sistemes (eòlic, solar i d’emmagatzemament o assistència) i extraurà l’electricitat del sistema que sigui més eficient en cada moment per enviar-la a la casa amb el voltatge adequat.