strandbeest

Art eòlic: escultures que semblen éssers vius

L’energia del vent està plena de vida. El físic, inventor i artista Theo Jansen fa dècades que ho demostra amb les seves escultures, estructures quinètiques que “caminen sobre el vent” per elles mateixes, amb moviments sorprenentment similars als dels éssers vius.

Jansen porta des del 1990 creant aquestes criatures vives de vent amb tubs de plàstic i ampolles de llimonada. Ell les anomena “strandbeest”, que significa bèsties de platja en holandès, éssers d’una “nova natura” que l’artista explora desde fa dècades.

Algunes de les criatures esquelètiques de Jansen, com l’Animaris Percipiere, fins i tot tenen estómac: un dipòsit fet d’ampolles de plàstic reciclades. L’aire contingut en les ampolles pot ser bombat a alta pressió pel vent gràcies a una mena de bomba de bicicleta. En la part de davant de l’estructura, les “ales” aprofiten la brisa marina per fer funcionar les diverses bombes.

L’objectiu és aconseguir controlar el vent que surt de les ampolles a alta velocitat per fer moure l’esquelet. De vegades avancen de manera sorprenentment ràpida tenint en compte la seva mida, d’altres caminen dubitativament. Sempre en silenci, això sí: el seu complex esquelet no amaga cap motor o altres mecanismes elèctrics. Aquestes bèsties, explica l’artista, no necessiten menjar, s’alimenten amb l’energia del vent.

Són estructures mecàniques, però amb una particularitat: són creades amb un extraordinari nivell d’autonomia, seguint la lògica dels éssers vius. Fins i tot han evolucionat per resistir cada cop millor les inclemències del temps. En el futur, diu el seu creador, voldria veure-les “viure la seva pròpia vida” en ramats vora la mar, com vertaderes bèsties, i dotar-les d’intel·ligència artificial perquè aprenguin a evitar l’aigua per no ofegar-s’hi.

strandbeest

Potser ha estat la seva bellesa, o la complexitat mecànica, o la manera quasi màgica en què s’assemblen als éssers vius. El cas és que les “strandbeest” han captivat milers de cors a Youtube, on els vídeos dels majestuosos passejos de les criatures ja acumulen milions de visionats, i els models en miniatura imprimibles en 3D s’han fet populars. L’artista, a més, les ha portat a exposicions i demostracions arreu del món. Un regal ben original ara que s’acosta Nadal.

A continuació us deixem un vídeo on podeu veure en moviment aquestes peculiars bèsties, bèsties que caminen trontollant sobre una línea entre l’art i l’enginyeria, entre la mecànica i la biologia.