renovables

Com ha estat l’any 2017 en clau renovable?

L’any 2017 va ser un gran any per a les energies renovables. IRENA el va qualificar com un any «extraordinari», i és que tant el cost d’instal·lació de potència com el de generació han continuat caient a ritme accelerat, i cada cop les energies netes compten amb més suport tant de part dels governs com dels sectors empresarials i de la ciutadania. Però, quins van ser els moments i fites més importants? L’agència internacional de les renovables n’ha fet una repassada.

Gener

– Es celebra la Setena Assemblea d’IRENA a Abu Dhabi, a la qual van acudir representants de més de 150 països.
– El dia previ a l’assemblea, es reuneixen legisladors d’arreu del món per discutir polítiques energètiques favorables al desenvolupament de les renovables.
– En el marc de l’assemblea es celebren dues reunions ministerials al voltant de la transformació del sector de l’energia arreu del món i el desenvolupament de renovables desconnectades de la xarxa per combatre la pobresa energètica i donar suport al creixement econòmic baix en carboni.

Febrer

– IRENA publica una sèrie d’informes sobre l’estat de les tecnologies relacionades amb els biocombustibles per a l’aviació i els vehicles elèctrics,
– Es fa públic també un estudi sobre la transició energètica de les illes amb casos específics.

Març

– Durant el Diàleg Energètic de Berlín, IRENA presenta juntament amb l’Agència Internacional de l‘Energia un estudi sobre la descarbonització.
– Es publiquen informes sobre el finançament de projectes de biomassa llenyosa i l’ús del biogàs com a combustible pel transport, així com una Avaluació de Preparació de les Energies Renovables de les Filipines..
– S’actualitzen les xifres de capacitat de generació renovable, amb nivells mai abans vistos. El 2016 bat tots els rècords.

 renovables

Abril

– Surt a la llum un full de ruta per a l’energia renovable a Rússia, que assenyala que el país té potencial per quadruplicar la seva quota pel 2030.
– Es reuneixen a Abu Dhabi representants de diferents països, empreses de serveis públics i autoritats reguladores de l’Àsia Central per afavorir la col•laboració internacional i accelerar l’expansió de les renovables a la regió.

Maig

– Té lloc el 13è Consell d’IRENA, centrat en la descarbonització del sector de l’energia, l’ocupació al sector de les renovables i el disseny de mercats per incrementar la capacitat renovable.
– IRENA publica el seu informe anual de treball.
– Es publica un estudi que assenyala que les renovables suposen 9,8 milions de llocs de treball arreu del món.

 renovables

Juny

– Representants d’IRENA participen a l’Expo 2017 d’Astana (Kazakhstan), on impulsa una declaració dels cinc països de l’Àsia Central que posa en valor els esforços que s’estan fent per impulsar les renovables.
– Al Panamà es celebra una sèrie de reunions sobre el Corredor d’Energia Neta de l’Amèrica Central.
– Amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, IRENA organitza dues sessions de política i en l’exposició «Visualizing energy», on presenta els guanyadors del seu concurs fotogràfic del 2016.
– Veu la llum un document de treball que assenyala les prioritats innovadores per facilitar la descarbonització de la producció d’energia.

 renovables

Juliol

– El G20, el conjunt de les economies amb més pes del món, presenta un pla d’acció de clima i energia que posa les energies renovables al bell mig de l’estratègia.
– Un altre informe de l’agència destaca com les renovables faciliten el desenvolupament i l’increment de la qualitat de vida a zones rurals.
– En un document que forma part de la seva anàlisi global Remap, IRENA adverteix que tot i que la transició ca a una economia baixa en carboni farà encallar actius per valor de fins a desenes de bilions de dòlars, el cost de retardar-la encara seria més gran.

Agost

– IRENA atreu l’atenció sobre la importància de treballar en l’eficiència energètica per al desenvolupament de les renovables.
– S’organitza una reunió regional d’alt nivell a El Salvador per mirar d’accelerar el desenvolupament de l’energia geotèrmica a l’Amèrica Central.
– IRENA llença un full de ruta d’energies renovables per a l’Índia, que assegura que el país podria cobrir fins a la quarta part de la seva demanda final d’energia amb renovables al 2030.

Setembre

– L’IRENA Project Navigator llença un informe sobre el finançament de projectes de minixarxes renovables, especialment centrat en petits estats insulars en vies de desenvolupament.
– Estableixen una associació estratègica amb l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic per accelerar la transició energètica a la regió.
– IRENA organitza amb Itàlia una reunió ministerial per fer créixer l’energia geotèrmica arreu del món. El resultat es recull a la «Declaració de Florència».

 renovables

Octubre

– IRENA participa a la Setmana Europea dels Serveis Públics i en la Conferència Global de Ciència, Tecnologia i Innovació.
– L’agència llença una sèrie de conferències per discutir els reptes i oportunitats de les energies renovables
– Un informe mostra que el cost de l’emmagatzemament en bateries per a aplicacions estacionàries podria caure fins a un 66% pel 2030.
– IRENA renova el seu lloc web.

Novembre

– Obre una nova ronda de finançament per projectes d’energia renovable.
– Es celebra la CoP23 a Bonn, Alemanya, on IRENA llença la campanya #Renewables4Climate per crear consciència sobre el potencial de les renovables per fer front al canvi climàtic.
– Durant la Cop23, s’organitza el Dia de les Energies Renovables, es signa un Acord amb la Xarxa Estatal de Cooperació de la Xina i s’anuncia l’expansió de la plataforma Sustainable Energy Marketplace.
– IRENA celebra el seu XI Consell, que acaba amb dues conclusions clau: la determinació col•lectiva de treballar per la transició energètica global i la reafirmació del paper de l’agència com a catalitzadora global de la mateixa.

Desembre

– Es publica l’estudi sobre perspectives energètiques per a Tailàndia.
– El director de l’agència viatja a l’Argentina per a participar en la Reunió de Ministres de l’Organització Llatinoamericana de l’Energia.

 renovables